Той не разкри кой ще бъде номинираният

Бойко Борисов обяви, че няма да е кандидатът на ГЕРБ за премиер. Това изявление той направи във Велико Търново, като отказа да посочи името на министър-председателя, който ще бъде предложен от партията. 

„Винаги съм считал, че обединението прави силата. Не е редно като президента Радев да разделям нацията и затова аз няма да съм кандидатът за премиер, а ще предложа друг министър-председател с много ясна европейска и натовска ориентация”, посочи той. 

Замесването на името на Румен Радев предизвика реакция от президентската институция.

„Всеки има право да мисли и разсъждава за себе си както реши, но в случая г-н Борисов няма друг избор освен да остане на резервната скамейка”, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

 

 

Премиерът изтъкна, че в новия кабинет, който ще бъде предложен от ГЕРБ, ще има както приемственост, така и обновление. Борисов беше категоричен, че е изключително важно да се подходи с отговорност към съставянето на ново правителство, особено с оглед на продължаващата пандемия и тежките социално-икономически последици от нея. Според него, ако се стигне до служебно правителство, това означава, че избраните партии, включително и ГЕРБ, не са проявили мъдрост и отговорност.

„Тези, които имат възможност да направят правителство, ако ние не можем, нямат правото да дезертират. Това са десетки милиони за нови избори. Хаос и една парламентарна република без парламент”, заяви той. 

Борисов: Ще подходим отговорно при предложението за правителство

 

 

Министър-председателят коментира и мълчанието от страна на „Има такъв народ”, което, по думите му, било през цялото време.

„Всеки си има стил на работа, избрали са го. Мога да кажа, че във всички други държави, в които се явиха такива формации на изборите, те веднага станаха първи политически сили. Фактът, че ние сме с над 200 000 повече пред безспорно най-талантливия, най-добрия през последните 30 години изпълнител и водещ на политически предавания е неочакван дори за мен успех”, похвали се премиерът. 

Борисов е на мнение, че появата на Слави Трифонов на политическата сцена и резултатът му не са случайни. „Трябва да си поеме отговорността за това”, добави той.