43,5% получава Демократическата партия, която се класира втора

Управляващата в Албания Социалистическа партия печели вчерашните парламентарни избори в страната, показват предварителните резултати на Централната избирателна комисия в страната. Формацията на премиера Еди Рама е събрала почти 50% от вота, което ѝ осигурява мнозинство в 140-местния парламент. Втора е опозиционната Демократическа партия с близо 40 на сто подкрепа. 

56-годишният Рама, който е бивш баскетболист, управлява Албания през последните осем години. "Народът се произнесе", каза той пред журналисти след обявяването на първите резултати: "Всички бюлетини са в урните. Народът се произнесе. Сега всички ангажирани трябва да проявят отговорност и да спазят закона при преброяването на бюлетините".

В Албания се провеждат парламентарни избори

43,5% получава Демократическата партия, която се класира втора. Лидерът на формацията Лулзим Баша беше посрещнат пред партийната централа с радостни възгласи от своите привърженици: "Благодаря на всички албански граждани, които избраха промяната. Това е победа за албанския народ".

Новото правителство на Албания ще трябва да се справи с последиците от пандемията и възстановяването на жилищните сгради след земетресението през 2019 година, при което загинаха 51 души и бяха нанесени щети на над 11 000 домове.

След края на изборния ден лидерът на Демократическата партия Лулзим Баша каза, че победата на водения от формацията му Алианс за промяна е ясна. Но екзитпол, цитиран от Ройтерс даваше на социалистите на премиера Еди Рама 47% от гласовете и мнозинство от 71 депутати в 140-местния парламент.

Източник: БНР