Обектът е с особено значение за културния туризъм

Започват археологическите разкопки в античния и средновековен град Мисионис край Търговище. Той е един от шестте исторически обекта в страната, които получиха финансирани от 1 800 000 лева с решение на Министерски съвет.  300 000 лева от тях са предвидени за разкопките на Мисионис, като към тях ще бъдат прибавени от 50 хиляди лева от община Търговище и спонсори.

Открити у нас човешки останки променят познанията ни за праисторията (ВИДЕО+СНИМКИ)

В предстоящите месеци ще продължи работата по новооткритата епископска резиденция от 5-6 век, както и ще продължи проучването на градоустройството на древното селище и консервиране на обектите.

„През V-VI век е бил много важен християнски център, свързан с култа към апостола Андрей, който е покръствал земите в Североизточна България. Тази епископска резиденция и базиликата, която открихме до нея в предишните години показват именно един от духовните центрове в Североизточна България през периода V-VI век”, заяви проф. Николай Овчаров.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ ПРЕД ПУБЛИКА: Показаха части от Римския стадион в Пловдив

По думите му тези средства са били дадени заради тяхното значение за културния туризъм. „Идеята на държавата е точно тези обекти да помогнат за развитието на културно-историческия туризъм. Ние сме сред трите страни с най-много археологически паметници - другите са Гърция и Италия - в Европа. Знаем какво правят те със своите паметници, искаме да го направим и ние”, посочи още професор Овчаров.