Защо едни хора боледуват по-често от други?

Природата ни е надарила с имунна система, която да ни пази от различни инфекции, било те бактериални или вирусни. Какво се случва когато имунитетът ни влезе във висока или ниска фаза на активност? И как изглежда един имуногенетичен паспорт? Гост по темата в "Пулс" е проф. Елисавета Наумова, е началник на Клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки, както и на Експертния център по първични имунни дефицити.

Тя заяви, че в чест на Световния ден на имунологията отворената онлайн дискусия е била свързана с политиките по отношение на опазване на човешкото здраве.

По нейните думи в нея участва омбудсманът доц. Диана Ковачева с теми, свръзани с конституционното право на всеки да проверява и профилактира своето здраве.

Проф. Иво Петров: Имунитетът след ваксинация е по-добър вариант

Проф. Наумова сподели, че се правят тестове, които отчитат Т - клетъчния имунен отговор на коронавируса. Те показват кога един преболедувал да се ваксинира, както и помагат да се види дали има добър отговор срещу инфекцията.

"Ваксините намаляват възможността от заразяване с COVID в рамките на 24 до 48 часа след поставянето й. Антителата, Т-клетките и Б-клетките, които ги произвеждат, ни пазят. Антителата имат до 25 дни имуноживот", разясни имунологът.

Центърът за първични имунни дефицити има въпросник и всеки, който има съмнения за имунно заболяване, може да го направи и ще бъде поканен за изследване.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.