Румен Радев обяви, че наследникът на Борисов ще бъде мъж

Очаква се президентът Румен Радев да разпусне парламента на 11 май и да назначи служебно правителство. Кой ще е новият премиер обаче е тайна. Радев даде жокер, че министър-председателят ще бъде мъж.

Засега се спрягат 3 имена за служебен премиер. Първото е на Бойко Рашков. Той беше директор на Националната следствена служба, а в близкото минало оглавяваше Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства. Член е на Правния съвет на президента.

Друго вероятно име е на настоящия съветник на президента - Стефан Янев. Той вече участва веднъж в служебно правителство на Радев, като беше вицепремиер и министър на отбраната. В момента съветва държавния глава по въпросите за националната сигурност. 

Радев: Надявам се при следващите избори да имаме правителство

Сред потенциалните служебни премиери е и Даниел Вълчев. Някогашният министър на образованието е извън политиката от години, а в момента е декан на Юридическия факултет на Софийския университет.

„Уведомявам ви, че имам намерение да поканя авторитетни експерти от левицата”, коментира Радев.

НОВ СКАНДАЛ: Депутатите се скараха за заплатите им, субсидиите и пенсиите (ОБЗОР)

Самите социалисти още вчера уточниха, че не знаят кои от тях може да станат министри.

„За имена и по други такива въпроси не сме говорили с президента”, каза Христо Проданов от БСП.

Досега президентът направи веднъж служебен кабинет, който беше оглавен от професор Огнян Герджиков. Очаква се и във второто му правителство да има познати имена.