Менда Стоянова, Красимир Велчев и Пламен Нунев бяха освободени като членове на Изпълнителната комисия

Столичният кмет Йорданка Фандъкова и градоначалникът на Бургас Димитър Николов бяха освободени като зам.-председатели на ГЕРБ и заместници в Изпълнителната комисия. Това стана по време на Националното събрание на партията във вторник.

Техните места заемат Томислав Дончев и Даниел Митов. Двамата стават заместник-председатели и на Изпълнителната комисия по право.

Фандъкова и Николов остават членове на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

 

 

„Предстоят 2 тежки месеца. Много пари са изправени срещу нас – парите на олигархията”, заяви лидерът на партията Бойко Борисов в обръщението си към делегатите. „Направих недопустими грешки, които се отчитат като успехи от нашите евроатлантически партньори”, призна той.

„Не върви днес да възложа на Фандъкова да отиде до Силистра, Добрич или Сливен, защото има работа в София. А като член на Изпълнителната комисия може спокойно да подпомага Тодор Кръстев и останалите в града. Няколко пъти се налагаше да пращам Николов във Видин, в Ямбол, а това е време, в което се отсъства от Бургас. Те двамата остават от най-уважаваните, най-заслужилите. Да не прочета заглавие, че е свалено доверието. Обичаме ги, уважаваме ги, но сега трябва постоянно присъствие на събрания. Ако имате това време, оттеглям предложението”, заяви Борисов.

 

 

"Доверието е отговорност и в повечето случаи – тежест. Човек всеки ден трябва да учи нещо ново и да се опитва да бъде по-добър – с политическите субекти и партиите е същото. Това не значи, че вчера сме били лоши или решенията ни са били грешни. Политиката е изкуството да живеем заедно и да постигаме успехи; да се балансира между интересите на различни групи. Политиката не е крясъци. Оттук нататък задачата на ГЕРБ е да бъдем по-добри от себе си", каза Томислав Дончев в изказването си пред делегатите.

„Благодаря за номинацията! От тук нататък ни предстои много работа и оправдаване на доверието. Аз съм човек, който има ясни позиции. Над 20 години съм в българската политика и винаги съм принадлежал на българската десница. Приказките, че няма „ляво” и „дясно”, може да ги забравим. Това го казват хора, които нищо не разбират от политика. Истината е, че в момента, в който трябва да направиш политически избор, правиш стъпка. ГЕРБ и България трябва да има ясна позиция и принципи”, каза Даниел Митов. Той коментира вчерашната среща на държавите от формат B9 в Букурещ. 

„На нея е участвал Румен Радев. Видяхме прессъобщение, което не съдържа духа и сърцето на тази декларация. Искам да стане ясно, че българският президент не само е скрил декларацията, а се опитва да играе мошеническа игра на „тука има, тука няма” с геополитическата позиция на страната ни”, заяви още Митов.

 

 

Сред другите решения, които бяха взети по време на Националното събрание на ГЕРБ, бяха следните:

- Менда Стоянова, Красимир Велчев и Пламен Нунев са освободени като членове на Изпълнителната комисия

- Десислава Танева, Александър Ненков, Емил Радев, Ирена Соколова, Андрей Новаков и Даниела Савеклиева вече не са членове на Контролната комисия

- Йорданка Фандъкова, Димитър Николов, Иван Тотев, Деница Сачева, Тодор Кръстев, Илтер Садъков, Вежди Рашидов, Костадин Ангелов бяха избрани за членове на Изпълнителната комисия

- Михаела Крумова, Александър Иванов, Бранимир Георгиев, Любомир Перчинков, Галя Желязкова, Полин Гълъбова бяха избрани за членове на Контролната комисия.