В учението се включиха и европейски партньори от Балканския и Черноморския регион

Нашествие на тежковъоръжени войници в Пловдив. Сили на българските специални части и техни колеги от пет държави демонстрираха неутрализиране на терористи. Ниско прелитащи самолети и хеликоптери, също бяха част от учението.   Сигнал за барикадирали се терористи в сграда вдига на крак спецчастите ни. След минути над мястото кръжи военен хеликоптер, от който се спускат командоси. Приближавайки сградата се чуват изтрели.

„По време на тази директна акция имаше контакт с противник. Имаше противников обстрел, който се появи. Противникът, който стреляше по нашите военнослужещи се опита да избяга с автомобил”, заяви Михаил Бозуков, зам.-началник на щаб в „Специалните сили“.

Докато спецчастите неутрализират терористите, хеликоптер охранява въздушното пространство. Един от военните е ранен и му се оказва спешна помощ, а бронираната техника и хеликоптера успяват през това време да притиснат бягащия автомобил с нападателя.

Атакуваха с дрон база с американски военни в Ирак

„Това е реалността и това се случва и ние трябва да сме готови за всякакви такива ситуации”, посочи Бозуков.

В учението освен Силите за специални операции на НАТО се включиха и европейски партньори от Балканския и Черноморския регион. 

„Ние отработваме фазата възпиране, където в отговор на криза, не само Българската армия разгръща силите си за специални операции, а заедно със съюзниците ни от Алианса се демонстрира възпиращ потенциал”, заяви адмирал Емил Евтимов - началник на отбраната. 

"Случващото се на това учение е чудесна демонстрация на това, което показва величието на НАТО”, посочи генерал- майор Дейвид Тейбър -командир на Силите за специални операции на САЩ в Европа.

„Тихина” – най-секретният отряд у нас

Военното учение беше наблюдавано от  посланиците на страните-участници.

„България е приятел, партньор и съюзник. Днешната  демонстрация е още един пример за това, колко сме напреднали заедно”, посочи Херо Мустафа, посланик на САЩ в България.

Началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов призова да продължат инвестициите и приемствеността в армията, за да може тя да продължи да отговаря на отбранителните способности на Алианса.