Срещу Радио "Свобода" е започнато съдебно производство за неплатени глоби

Руски съдебни пристави влязоха днес в московския офис на финансираното от САЩ Радио "Свободна Европа"/ Радио "Свобода", за да уведомят медията за започнало срещу нея съдебно производство за неплатени глоби, информира БТА.

Радио "Свобода" осъди тази стъпка като сериозна ескалация на кампанията на руските власти за нейното изгонване от страната.

"Радио "Свобода" ще продължи да се бори с тези отчаяни опити от страна на Кремъл да се цензурират неудобни истини", каза неговият директор Джейми Флай и добави: "Няма да ни заглушат гласа с тези груби методи и няма да изоставим руските си слушатели."

Миналата година руският регулаторен орган "Роскомнадзор" разпореди медиите, категоризирани като "чуждестранни агенти", включително Радио "Свободна Европа", да добавят дълго обяснение към новините, постовете в социални мрежи и аудиовизуалните материали, уточняващо, че съдържанието им е било създадено от медия "изпълняваща функциите на чуждестранен агент".

Мерките, прилагани към неправителствени организации и медии, които получават финансиране от чужбина, са силно критикувани от защитниците на свободата на словото, защото понятието "чуждестранен агент" носи силно негативна конотация в Русия.

"Роскомнадзор" е открил 520 производства за нарушения срещу Радио "Свободна Европа", които може да доведат до глоби на обща стойност, еквивалентна на 2,4 милиона долара.

Медията е поискала от Европейския съд по правата на човека да разпореди на Русия да се въздържи от прилагането на глобите, докато трибуналът в Страсбург не се произнесе по решенията на "Роскомнадзор", които според радиото нарушават Европейската харта за правата на човека.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън осъди засилващия се натиск в Русия върху Радио "Свобода" като проява на слабост от страна на властите.