Обмислят създаване на комисия, която да разследва случая

Скандалът с подслушването се разрасна. Пред NOVA вътрешният министър потвърди, не само че има подслушвани политици, но и че сред тях е бил настоящият премиер Стефан Янев.

Твърди се, че записите са правени след Нова година и по време на предизборната кампания. Прокуратурата възложи на Националното бюро за контрол на СРС-тата да направи проверка, но това само породи нов скандал.

Силовият вицепремиер Бойко Рашков потвърди, че има информация за подслушвани политици от две служби – ДАНС и Агенцията за технически операции. Заради скандала проверка започва и в дирекция "Вътрешна информация" на МВР. Рашков обяви, че сваля доверието си от шефа й Стефчо Банков. 

„Разбира се, че съм разговарял с него. Нали трябва да му кажа на този човек, че съм снел от него доверието”, заяви Рашков.

Премиерът Стефан Янев е бил подслушван

Уволнения в МВР заради скандала с подслушванията засега няма.

„Няма да го уволнявам. Има други възможности. Аз не унищожавам кадрите на МВР, както се опитаха в началото някои да ме обвинят”, обясни Бойко Рашков.

Пред NOVA старши комисар Банков отказа коментар дали сам ще подаде оставка – с мотива, че  не иска да коментира изказвания на министъра, на когото е подчинен.

С въпроса дали и кой е подслушван по време на предизборната кампания се захвана и прокуратурата.

„Софийската градска прокуратура се е самосезирала и е възложила на Националното бюро за контрол на специално разузнавателните средства, в чиято компетенция е, да извърши проверка относно коментарите на политици за нарушаването на закона. Уверявам ви, че прокуратурата ще изпълни задълженията си по закон и няма да допусне да бъде въвлечена в предизборната борба”, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

НОВИ ОБВИНЕНИЯ: Подслушвани ли са политици в предизборната кампания?

Това изявление доведе до нов спор - кой може да възлага задачи на звеното за контрол над СРС-та, което по закон е независимо.

„Прокуратурата не може да възлага проверка на Националното бюро. Българската прокуратура така и не можа да разбере, че НБКСРС е независим държавен орган, който е упълномощен да осъществява такава проверка, включително и върху прокуратурата. Това показва правно невежество”, категоричен е Рашков.

От Бюрото за контрол над СРС-тата заявиха за NOVA, че вече тече проверка за незаконно подслушване на политици. Тя обаче е започнала след самосезиране, а не възлагане. От вчера проверка тече и в ДАНС.

По-късно Рашков обяви за NOVA,че Стефан Банков вече ще работи в звено в министерството, което е ключово за организацията на изборите. За шеф на ДНСК пък е назначен архитект Влади Калинов. Той отговаряше преди 2 години за строителния надзор в София. Той загуби поста си след скандала с терасата на бившия шеф на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев.

Веднага, след като вътрешният министър потвърди за подслушванията последваха и политически коментари.

Рашков потвърди: ДАТО и ДАНС са подслушвали политици

От „Демократична България“, които първи заговориха за подслушвани политици, не са доволни от вътрешния министър Бойко Рашков.

„Разочаровани сме, че първото, което направи вътрешният министър, бе да ни каже по каналния ред да пуснем заявление за проверка. Очевидно той има имената. Призовавам го максимално бързо да ни каже кои са подслушвани и кой е разрешил това”, каза Ивайло Мирчев, представител на партията.

От „Демократична България” призоваха прокуратурата и ДАНС да излязат най-късно във вторник с резултати от обявените проверки.

Лидерът на „Има такъв народ” - Слави Трифонов, отново избра да направи коментар в профила си във Facebook. Tой определи информацията, като „чудовищна" и сравни скандала с аферата  „Уотъргейт“ в САЩ. Трифонов написа още, че за хората, поръчали и извършили това престъпление, веднага трябва да последва обвинение, съд и присъда.

Реакция дойде и от лидера на БСП Корнелия Нинова.

„Разбира се, че ако това е вярно, е изключително скандално. Абсолютно недопустимо в демократична държава по този начин да се подслушват политици и то преди избори. Това е било вероятно с оглед събиране на информация за самия вот”, заяви Нинова.

Бойко Рашков е свалил доверието си от началника на дирекция „Вътрешна сигурност“

Мая Манолова пък не постави под съмнение участието си в следващия парламент и поиска специална комисия да разследва случая.

„След 11 юли ще създадем парламентарна комисия, която ще изясни цялата истина. Ще се направи проверка за това кои политици по времето на Борисов са подслушвани незаконно”, обяви тя.

От ГЕРБ също излязоха с позиция по скандала с подслушванията. 

"Твърденията за подслушвания без нито едно доказателство са груба манипулация, която можем да сравним с аферата Костинброд. Отказваме да коментираме предизборни компромати", се казва в позицията на партията", казват от партията.

От ДПС отказаха коментар  докато не излязат резултатите от проверките.

Това не е първият скандал с подслушване, който води до разместване на политическите пластове. През 2000 г. в дома на тогавашния главен прокурор Никола Филчев бяха открити подслушвателни устройства. На подсъдимата скамейка бяха изправени петима от службата за подслушване в МВР. Случаят стана известен като "Бръмбъргейт".

През 2008 г. дойде ред на разработката "Галерия". Под претекст, че разследва изтичане на информация от ДАНС към сайта "Опасните" бяха подслушвани депутати, журналисти и бизнесмени.

2011-та пък мина под знака на скандала "Ало, Ваньо". Тогава излязоха записи на тогавашния шеф на  "Митниците" Ваньо Танов и премиера Бойко Борисов, за това да не се праща проверка в бирена фабрика. Прокуратурата не откри данни за престъпление.

През 2015 г. излезе наяве  разработката "Червеи" и незаконно подслушване на над 1000 души. Тогава се появи терминът "опраскаване" на хора. Владимира Янева, председател на Софийския градски съд се раздели си поста си и беше осъдена на една година условно.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА "БРЪМБАРГЕЙТ" ЧЕТЕТЕ ТУК