Йодираната сол е много полезна за тези случаи
Всеки десети българин е със заболяване на щитовидната жлеза, но повечето от дори не подозират за това. Защо се случва така и какво е нужно да знаем за тези заболявания в "Пулс" обяснява проф. Ивона Даскалова, началник на Клиниката по ендокринология на ВМА.
"Йодният дефицит е много важен за заболяванията на щитовидната жлеза. Добре е майката да приема храни, богати на йод, а детето да не страда от липсата му.", обясни тя
Според нея йодираната сол е много полезна за щитовидната жлеза.
Тя е най-голямата жлеза с вътрешна секреция, тежи 20-25 грама и силно наподобява пеперуда.
ОТКРИТИЕ: Коронавирусът провокира възпаление на щитовидната жлеза
Тези заболявания засягат близо 2 млрд. от населението в света.
По думите на проф. Даскалова близо 60 % от хората със заболявания на щитовидната жлеза не знаят, че ги имат.
Различните видове заболявания на щитовдината жлеза имат симптоми като лесна умора, косопад, суха кожа, запек, диария, сърцебиене, наддаване на тегло, сънливост, нервност.
Специалистът препоръчва да се консумират сладки неща с фруктоза – плодове, не шоколад и бисквити. Храна, богата на плодове и зеленчуци, не тлъсти меса, да не бъде панирано или пържено, а нормално изпечено на фурна или на скара. Изключително полезна е рибата. Изобщо морските продукти са много полезни.
Броколите не са за предпочитане, но другите салати, да.
Целия разговор гледайте във видеото.
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.