Президентът се срещна с министъра на отбраната

Президентът Румен Радев излезе с остра критика заради инцидента с американски военни в цех край Пловдив. Държавният глава извика при себе си военния министър и шефове на ведомства.

Според държавния глава ученията с нашите съюзници на територията на България трябва да допринасят за повече сигурност и доверие в колективната отбрана, а не да създават напрежение сред българските граждани.

„Абсолютно недопустимо е животът и спокойствието на българските граждани да бъдат излагани на риск от военни формирования без значение дали са от българската или от чужда армия”, заяви Радев.

Президентът допълни, че очаква не само щателна проверка по случая, но и мерки, така че за в бъдеще да не се допускат подобни недоразумения.

„Изцяло споделям вашата загриженост. Искам веднага да ви информирам, че днес сутринта се обадих на собственика на фирмата”, каза министърът на отбраната Георги Панайотов.

Собственикът на фирмата призна, че едва тази сутрин е получил официално извинение от служебния министър на отбраната  по телефона.

„Искам да кажа, че никога не съм обвинявал българската армия за това нещо, защото те нямат нищо общо. Тук не се влезли български войски, а са влезли американски войски. Въпреки това аз приемам неговото извинение. Очаквам същото да се случи от американска страна”, каза Марин Димитров, собственик на цеха в Чешнегирово.

Атака иска оставката на военния министър Панайотов

Работниците обаче, стресирани и уплашени от насочените автомати срещу, тях приемат извинението по телефона като обида. 

„Какво е това извинение? Ако аз вляза с автомата в Американското посолство, ще ме оставят ли така? Да се поставят на наше място”, пита Георги Нешев, работник в цеха.

От българската армия признаха за неприятното недоразумение и очакват разследващите да посочат кой е виновен за него.

„Над 1500 военнослужещи минаха през този район. Бяха предислоцирани на друго място, без да се предизвиква никакъв смут по отношение на живота и нормалното функциониране на района”, каза адмирал Емил Евтимов-началник на отбраната.

Собственикът на фирмата заяви, че очаква обезщетение от американска страна. Бизнесменът поиска единствено гаранции от българските институции, че при следващи военни учения няма да се допуснат подобни действия.