Той заяви това по време на консултациите при президента

„Ние не сме спирали да призоваваме всички отговорни и институции, и партии да възстановим нормалността в политиката, а то, както и възстановяването на демокрацията, минават през диалога”. Това заяви Мустафа Карадайъ по време на консултациите при президента Румен Радев.

 

 

„Изборните резултати показват, че суверенът иска нещата да се случват на базата на диалог”, каза още той. И допълни: „Уважаваме волята на суверена и се съобразяваме с нея. Най-важното в това Народно събрание в момента може би е, че има основа за диалог. Ако продължава политиката на разделение и омраза, провалът е гарантиран”.

СНИМКИ ОТ КОНСУЛТАЦИИТЕ ВИЖТЕ ТУК

„Ние сме за диалог, за национални приоритети и за програма за ускорено икономическо развитие на страната. За нас винаги съставянето на кабинет е изглеждало по този начин – ясни приоритети, ясни програма и на следващ етап – персонален състав”, каза още Мустафа Карадайъ.

„Обнадежден съм от това, което виждам до момента с консултациите с другите партии и това, че начинът на търсене на решение за съставяне на кабинет е друг”, коментира Румен Радев.

ИТН при президента: Надяваме се останалите формации да надскочат партийните си цели

„Този път обаче формулата, която се предлага е различна. Формулата е обединение около ясни цели, приоритети и механизми, с които да бъде реализирано едно управление, а не около персоналния състав на Министерския съвет. Виждам, че вашата партия може да бъде много полезна”, каза още той.

След срещата с президента Карадайъ отново излезе с коментар.

„Прочитът на изборните резултати за втори път показват, че избирателят очаква да има диалог между политическите партии, за да може по този начин да се решават проблемите и въпросите. Днес може да кажем, че има добра основа за диалог. Мисля, че всички партии, които са в НС трябва да подходят със сериозна отговорност - да произведем  ясни, национални приоритети, да има ясна програма с ясни срокове за изпълнение и от там нататък да се търси подкрепа за такова правителство”, заяви той.

На журналистически въпрос  в кои случаи ДПС ще подкрепи правителство на ИТН, Карадайъ каза следното:

„Безусловна подкрепа няма. Възстановяване на нормалността в политиката и демокрацията са условия, от които няма как да отстъпим.  ДПС с изключение на правителството на Орешарски  последните 10 години винаги сме били в опозиция в опит да отстоим демокрацията. Възстановяването на демокрацията не може да се случи чрез недемократични методи. Демонтажът на порочния модел не може да се случи със същия модел”, заключи той.