Тя си е отишла от този свят на 92-годишна възраст на 1 август

На 92-годишна възраст почина голямата българска поетеса Лиляна Стефанова. Тя си е отишла от този свят на 1 август. Поклонението пред Стефанова ще бъде в петък, 6 август, от 10:00 ч. в ритуалната зала на Централните софийски гробища. Това каза Боян Ангелов - председател на Съюза на българските писатели.

Лиляна Стефанова е родена на 17 април 1929 г. в София. Висше образование завършва в Москва, в Държавния институт за театрално изкуство и литературния институт "Максим Горки". Специализирала е във Великобритания и САЩ. Била е заместник-главен редактор на списание "Септември", главен редактор на сп. "Обзор" и вестник "Литературен фронт", заместник-министър на образованието, председател на Българския П.Е.Н. център.

Автор е на десетки поетични и публицистични книги, сред които "Светлината иде от хората", "Ида при вас", "Една есен в Америка", "Вулканите на Мексико димят", "Япония без кимоно и ветрило", "Болка на глас", "Влюбена като някога", "С моя луд късмет", "Магнитно поле". Носител е на държавни отличия и на международни и национални литературни награди. С нейната кончина съвременната българска литература губи един от най-ярките си творци.

Екипът на NOVA изказва съболезнования на близките и семейството й.