Коментирали са безопасна евакуация на хората и разпределянето за бежанците

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обсъди обстановката в Афганистан с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщи самият той в Туитър.

По думите на Шарл Мишел, цитиран от ТАСС, двете страни проявяват абсолютно разбиране за необходимостта да се осигури безопасна евакуация на хората от Афганистан, както и да бъдат подкрепени уязвимите слоеве от афганистанското общество и страните, които ги приемат.

Деветимата българи, евакуирани от Кабул, вече са у нас

С Ердоган разговаря днес по телефона и британският премиер Борис Джонсън, съобщи "Даунинг стрийт" в комюнике. Двамата ръководители са се разбрали за необходимостта от съвместни усилия на международната общност за стабилизиране на обстановката в Афганистан.

Джонсън и Ердоган са били единодушни, че всяко ново правителство трябва задължително да представлява многообразното афганистанско общество, да защитава правата на жените и малцинствата, а талибаните да бъдат оценявани по техните действия, а не по техните думи.
Според тях страните трябва да споделят бремето по организацията и разпределянето за бежанците, но основната роля за координирането на тези усилия трябва да се пада на ООН.