От началото на годината по море до Италия са достигнали над 35 000 мигранти

Няколкостотин мигранти пристигнаха на италианския остров Лампедуза, предаде ДПА. Става въпрос за около 270 души, които са достигнали малкия средиземноморски остров през нощта.

Преди това за 24 часа на острова, намиращ се между Сицилия и Тунис, са пристигнали още 500 души. Центърът за настаняване там е пренаселен.

Италия прие кораб с мигранти за пръв път от месеци

Агенция АНСА съобщава, че полицейски патрулни катери участват в спасяването на лодки с мигранти. В понеделник корабът "Гео Баренц" на благотворителната организация "Лекари без граници" превози до пристанището на сицилианския град Аугуста над 320 души, бедстващи в морето.

През 2021 г. близо 35 600 мигранти са стигнали с лодки до Италия - над два пъти повече, отколкото за същия период на миналата година, сочат данните на вътрешното министерство.
Проблемът е постоянен източник на спорове на италианската политическа сцена. Рим иска от ЕС да преразгледа разпределянето на мигранти в Европа.

Италия отказа на германски кораб да акостира край Лампедуза

Рискованото пътуване по море взима и много жертви. Според представители на ООН от началото на годината досега около 1040 мигранти са загинали в централната част на Средиземно море. Най-често дестинацията им е била Италия.