Те призоваха гражданите си да не ходят на летището в страната

Предупреждения за опасност от атаки има от дни. Те идват на фона на истинска надпревара с времето за хората, които искат да избягат. Финалният срок за изтеглянето е 31 август. Мнозина обаче се питат дали този краен срок е изълним.

Очакване, страх, изтощение и отчаяние. Това са емоциите, завладели района около летището в Кабул. Моментът, който всички чакат, е излитането на самолета. Само за 24 часа, в сряда са евакуирани над 19 хиляди души.

Подстъпите към летищет изглеждат отчайващо. Хората газят във водите на канализацията в непоносима жега. Много от тях размахват отчаяно документи си. Зад стените самолет след самолет отнасят хиляди. У хората край летището все повече избледнява надеждата, че ще могат да се доберат до безопасността, преди американците и техните съюзници да се изтеглят. Евакуацията среща още едно препятствие. Съединените щати, Великобритания и Австралия предупредиха гражданите си за опасност от терористична атака в близост до летището в Кабул.

"Не мога да дам подробности за конкретната заплаха, но вярваме, че е налице вероятност за неизбежна, силно смъртоносна атака в Кабул и в резултат на това се наложи да променим препоръките ни за пътуване и призоваваме хората да не идват на летището, а да се отдалечат и  да намерят безопасно място", заяви Джеймс Хийп, министър на въоръжените сили на Великобритания.

Броени дни до изтеглянето на американските военни от Афганистан

За тази опасност беше съобщено малко след като американският държавен секретар направи неочаквано изявление.

"Талибаните поеха публични и частни ангажименти да позволят безопасно изтегляне за американци, за граждани на трети държави и афганистанци в риск дори и след 31 август", каза Антъни Блинкън, държавен секретар на САЩ.

 

 

Хиляди се опитват да напуснат Афганистан и през сухопътната граница с Пакистан. На кадри в социалните мрежи от граничния пункт Спин Болдак се виждат тълпи от хора, а коментарите са, че ситуацията там е по-лоша от тази на летището в Кабул. А пред New York Times, говорител на талибаните заяви, че музика на обществени места ще бъде забранена. Но успокои, че жените, които пътуват за по -малко от три дни, няма да се налага да бъдат придружавани от мъж.