Лидерът на „Има такъв народ” се обяви за избори 2 в 1

"Не, няма да подкрепим правителство с мандата на БСП". Това заяви лидерът на „Има такъв народ” Слави Трифонов в интервю за БНТ.

За третия мандат

"Възпитанието изисква да отида на среща с БСП, но причината да не подкрепим БСП е, че първо имаме много големи различия - чисто като различни политически формации. БСП е лява формация. Тя за нас е партия от статуквото“, посочи той.

ИТН предлага и хора с чуждо гражданство да се кандидатират за депутати

"БСП не ни подкрепи, когато имахме възможността да съставим правителство. БСП и самата Корнелия Нинова, заедно с нейния Висш партиен съвет, излязоха и заявиха, че няма да ни подкрепят. А според мен, това с подкрепата е както в любовта - и ти подкрепяш, и тебе те подкрепят", отбеляза още Трифонов.

Той също така заяви, че ако се стигне до предсрочни парламентарни избори, е по-добре те да се проведат заедно с президентските (избори 2 в 1).

За съставянето на правителство

Според Трифонов българските политици все още не са такива, които да отговарят на потребностите на суверена.

„Аз съм последователен човек. Невъзможно е да работим с ГЕРБ и ДПС. БСП е някаква възможност, но тя също е партия на статуквото. Ние бяхме ясни, че ще искаме подкрепа само от партиите на протеста”, добави Трифонов.

Филип Станев: Няма как да съставим кабинет с БСП

„Имаше ясни политики за важните неща, които стоят пред България. За всичко, което следва пред държавата -  нямахме различни възгледи с „Демократична България” и „Изправи се БГ! Ние идваме!”. Ние решихме, че щом имаме общи възгледи е нормално да бъдем подкрепени. Важно е да се свърши работа, а не да имаш министър. Самият Христо Иванов заяви, че няма амбиции за министерски кресла. Не им харесва министър-председателят, не им хареса и кабинетът. Ние представихме други, а резултатът беше същият. Това казва, че те просто не са искали да подкрепят такъв кабинет. Говорих лично с Христо Иванов и Мая Манолова в моя офис. Тези разговори не  бяха публични. Попитах ги какво искат и какво трябва да се направи според тях. Те бяха ясни, че няма да подкрепят правителство на „Има такъв народ”, каза лидерът на ИТН.

За ДПС

„Аз не съм се виждал с никого от ДПС. Нямало е никакви разговори с тях. Никой не стои зад „Има такъв народ” освен гласоподавателите. Аз съм гарант! Никой не стои зад партията освен нейните избиратели и аз!”, категоричен бе Трифонов.

„Крайната цел на „Има такъв народ” е да свършим работа. Изборите не са цел, те са средство. Всички са срещу всички. Аз не съм скаран с всички. Суверенът е избрал за свои представители хора, които не могат да се разберат помежду си. В следващият парламент всички трябва да проявят мъдрост и да направят важните неща за всички. Изборите са нормалната форма на демокрация. Има хора, които не понасят други хора и не ги приемат. Това разединение рефлектира и в парламента”.

ИТН: Предизборен политически жест е поканата на БСП за разговори за бюджета

За COVID-19

„Трябва да се прави това, което казват специалистите. Аз не съм специалист. Аз съм прекарал COVID-19 и съм ваксиниран. Готов съм да направя всичко необходимо, за да понеса отговорността за това, с което съм се заел”, коментира Трифонов.

За реформата в правосъдието

„Реформата в правосъдието бе основната тема, по която намерихме разбиране с партиите на протеста. Хората протестираха срещу големите възможности и липсата на контрол върху главния прокурор. Той трябва да бъде ограничен. За да си отиде той, са необходими действия на един работещ парламент”.

За еврото

Според Трифонов България трябва да приеме еврото веднага.

За Кирил Петков и Асен Василев

"Асен Василев и Кирил Петков първи се свързаха с нас и пожелаха да останат министри в следващото правителство", каза Трифонов.

ПРЕДИ ТРЕТИЯ МАНДАТ: Ива Митева е новото име, коментирано за премиер

„Аз бях на мнение, че те трябва да участват в него. Петков дойде и аз му казах, че той трябва да е част от следващото правителство. Той ми заяви, че Василев трябва да е министър на финансите. Казах, че това е важен пост и ще го определим ние, но Василев може да е министър на европейското финансиране. Казах, че и министърът на образованието ще е част от този кабинет. След тези разговори Петков започна да има ултимативно поведение”, разказа лидерът на „Има такъв народ”.

За подкрепата за Румен Радев

„Истинското ми отношение към Румен Радев се формира, когато благодарение на Джеймс Пардю аз летях на един изтребител и тогава се запознах с Румен Радев. От тогава се сформира моето мнение, после той ми гостува, после се кандидатира за президент и стана президент. Аз изцяло одобрявам Румен Радев, той изцяло изпълва моята и на колегите ми представа за президент", коментира още Слави Трифонов и добави, че не намира нищо нередно в това, че е критикувал служебния кабинет, назначен от президента.

 

 

За Северна Македония

„Не смятам, че българската позиция по въпроса трябва да се сменя. Тя е точно такава, каквато трябва да бъде. Топката е в тях и те трябва да направят нещо, за да я променим. Ние дълго време бяхме с прекрасно отношение към тях. Реакцията от тяхна страна не бе такава”.

За влизането в политиката

„Беше ми много трудно да взема решението да се занимавам с политика. Не исках да загубя хората около мен, които са важни, а няма какво да правят в политиката. Думата „политик” е натоварена с много негативно отношение. Това, което политиците направиха с референдума, дълбоко ме отврати”, завърши Трифонов.