Те недоволстват от предложеното затягане на мерките в цялата страна

Собственици на заведения организират протест заради предложението на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев за затягане на COVID мерките. Той предложи на здравния министър заведенията да работят само на открито и с въвеждане на вечер час до 22.00 часа. Компаниите обаче не могат да надвишават повече от 6 човека. Проектомерките не са част от заповед все още.

Във Варна собственици на заведения излязоха на протестно шествие, което премина по големите булеварди в морската ни столица.

 

 

Предлагат затягане на мерките в цялата страна

Исканията на бранша са да няма мерки. Нова вълна от безработица - от това се опасяват работещите в сектора, които са над половин милион души. Вчера се чу опасение от тяхна страна относно проверката на т.нар. "зелените паспорти" ,тъй като те съдържат лични данни за клиентите.

„Дали сме нашите искания още преди дни в здравното министерство. Ако трябва да спазват плана за справяне с пандемията, би трябвало в момента, в който се въведат рестрикции и ограничения, да се стартират икономически мерки. Да, ама не! Ние почти цяла година работим на 50% капацитет. Как се работи така с увеличени разходи? Знаем колко се вдигнаха разходите”, заяви Емил Коларов от Сдруженията на заведенията.

Той припомни, че от бранша са поискали промяна на зоните в плана. В зелената зона заведенията са работили на 50%.

„Кога и ние ще заработим на 100%? Тези зони трябва да се променят и държавата да ни компенсира. Щом са ни ограничили да работим на 50%, трябва да ни компенсират за останалите 50%, защото нямаме 50% разходи. Защо единствено ние трябва да работим със 100% ваксиниран персонал? Това също не го разбираме. Нека изискването е за абсолютно всички обекти, в които има клиенти и социални контакти. Първо държавата да ваксинира всички лекари и държавните служители, включително тези, които ще идват на проверка в нашите заведения. Представете си какъв куриоз ще е един служител да проверява дали персоналът ни е ваксиниран, а самият той да не е. Това няма да го допуснем. Всичко, което важи за всички български граждани, да важи и за нас. Не да ни се вменява на нас да изпълняваме функциите на държавата, която не може да се справи с ваксинирането”, каза още Коларов.

 

 

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изпратиха и отговор на писмо на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Ето и пълния текст на писмото: 

УВАЖАЕМИ МИНИСТЪР КАЦАРОВ,

В отговор на ваше писмо, с което се обръщате към нас с молба да изпратим предложения как да ограничим разпространението на COVID-19, по максимално щадящ за дейностите на представлявания от нас туристически бранш, Ви отговаряме следното:

През последните близо 2 години туристическият бранш беше сред най-засегнатите от рестриктивните мерки за овладяване на кризата с COVID-19. Непрекъснатото отваряне, затваряне и рестрикции на нашите обекти доведе до огромни загуби и преориентиране на персонала ни към други сфери, което постави под въпрос физическото ни оцеляване. Много колеги фалираха, а множество други са на ръба да затворят бизнеса си.

Напомняме, че от месец май заведенията в България работят с ограничение от 50% на капацитета си, но при 100% разходи, които дори се повишиха драстично заради сериозно поскъпналата електроенергия и продуктите от първа необходимост. В нормална среда, няма бизнес, който може да оцелее при такива рестрикции.

Предложението на доц. Ангел Кунчев да работим на 50% от капацитета си при 100% ваксинирани персонал и клиенти категорично не е работещо. Освен това, изискването за отстояние на 2 метра означава 50% работен капацитет, което го има

и в момента. Факт е, че ваксинирани в България са около 20% от пълнолетното население, 60% от които са над 65 години, което е далеч от таргета на хората, които посещават заведения или възползващи се от услугите на туристическия бизнес.

При последната среща с доц. Ангел Кунчев, здравните власти и представители на финансовото, икономическото и социалното министерства направихме ясни предложения:

· Най-големият работодател – държавата, първо да ваксинира служителите си и по този начин да даде пример. Налагането на рестрикции само за един бранш е неприемливо и дискриминационно. След като държавата ваксинира служителите си, следващата стъпка да е при рестриктивни мерки, ваксинацията на персонал и клиенти да се взема предвид за всички браншове, работещи с клиенти, а не само за нашия.

· Категорично сме против затваряне на нашия и съпътстващите го сектори. Но ако властите вземат решение за такова, туристическият бранш трябва да бъде обезщетен с:

- 80% от оборота на база 2019 г. При тази ситуация е необходимо при работа на 50% от капацитета да има 30% обезщетение от оборота. При 30% капацитет – 50% обезщетение, при затваряне на бизнес – 80% за бизнеса и поемане на заплатите по трудов договор на хилядите ни служители.

· При оформяне на обезщетенията кодовете по икономическа дейност на хотелите задължително също да бъдат част от тях!

· Всички други наши предложения ще обсъдим на обща среща с отговорните за това институции!

Напомняме, че до момента, работейки с рестрикции, не получаваме никаква подкрепа. Мярката 60/40 във вида, в който е в момента, а именно – получаване при 40% спад на оборота, достига до много малък брой фирми в хотелиерството и ресторантьорството, защото подобен спад обикновено означава ФАЛИТ. Тази мярка работи само за бизнеси, които все пак работят, но не и за такива, които са затворени със заповед. И в този ред на мисли, трябва задължително да има подкрепа и за тези, които не работят в следствие на локална заповед, а не само след нареждане от името на държавата.

Ако горепосочените ни искания бъдат изпълнени, считаме за изключително важно спазването на мерките да се следи строго от държавните институции и нарушителите да понесат съответните санкции. Защото тогава никой няма да има

извинение, че нарушава правилата единствено с цел да спаси бизнеса си. Каквато е обективната ситуация в момента.

Ще допълним и изказването на министъра на икономиката Кирил Петков след среща с нас: "На държавата не й стигнаха почти 3 години да подготви здравната си система. Не може повече да се затварят бизнеси заради това."

Готови сме да обединим усилия с държавата за стимулиране на ваксинацията, но не сме съгласни тежестта за това да пада само върху нас.

Оставаме отворени за срещи на всякакво ниво, но заявяваме категорично, че туристическият бранш е обединен и ще отстоява своите позиции с всички позволени от закона средства.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК