2357 училища в страната приеха над 706 000 ученици

За втора поредна година първия учебен ден премина под знака на пандемията. За първи път училищния праг прекрачиха близо 59 000 първокласници. Общо 2357 училища в цялата страна приеха над 706 000 ученици. Тържествата се проведоха само на открито и в различни часове за отделните випуски, за да няма струпване на хора.

Да посрещнем новата учебна година с усмивка (ГАЛЕРИЯ)

Новата година ще започне присъствено за всички ученици в страната. Но от утре. Днес обаче дворовете на училищата не бяха така пълни с деца и родители, както сме свикнали да ги виждаме. По препоръка на просветното ведомство на повечето места тържествата се проведоха "стъпаловидно" - в различни часове за отделните випуски. А някои директори решиха празник да има само за учениците, които за първи път прекрачват училищния праг - първи, пети и осми клас. Много училища излъчваха тържествата си на живо във Facebook - за всички, които не можеха да присъстват. 

Пандемията промени организацията на празника, но не и традициите му. За настроението се погрижиха както  децата. Така и учителите им. Най-развълнувани дойдоха първокласниците - подготвени за това, какво е да си ученик. 

Първи по график, и по право, в училищните дворове в Благоевград се събраха първокласниците и техните родители. Без да се влияят от пандемията децата бяха завладяни единствено от мисълта за първия учебен ден.

„Мисля, че ще имаме шестици, ще учим и пишем”, споделиха децата.

НА УЧИЛИЩЕ В ПАНДЕМИЯ: Годината ще започне присъствено, но при строги мерки

След като първокласниците влязоха в класните стаи, на тяхно място в училищния двор се подредиха по-големите ученици. Едно от училищата в града обаче ще трябва да претърпи ремонт на покрива в първия месец от учебната година, а децата ще учат в други сгради.

„Този ремонт е авариен, неотложен. Най-вече се страхувахме за живота и здравето на учениците - през лятото падаха керемиди от покрива”, обясни Милена Ковачева, директор на Второ основно училище „Димитър Благоев“.

Близо 60 000 деца ще прекрачат училищния праг за първи път

В Стара Загора първокласниците седнаха за първи път на чина навън - под открито небе. Първите срещи в класовете продължиха около час, като прага на училищата си голяма част от децата прекрачиха с предпазни маски на лицата си.

 

 

Едва 30 на 100 от персонала в училищата у нас ще започне учебната година с поставени две дози от ваксините срещу COVID-19. А 20% от работещите в системата вече са преболедували вируса. При учениците - имунизираните деца на и над 12 години са едва две на всеки 100. 
 
 
За първи път магията на празника усетиха и учителите, които поемат първия си випуск. На повечето места в страната спазиха обичая - и ръка за ръка учителките поведоха децата през училищния праг. 

 

 

 
Училищата ще затварят последни и ще отварят първи, обеща обвазователният министър, който даде начало на празника в Перник. В момента страната ни е в "жълт сценарий", при който онлайн ще се учи по изключение.