Тя предвижда Канбера да построи ядрени подводници с американска и британска технология

Франция извика за консултации посланиците си в САЩ и Австралия заради сделка, според която Канбера предвижда да построи най-малко 8 ядрени подводници с американска и британска технология, заяви френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, цитиран от световните агенции.

САЩ, Австралия и Великобритания подписаха нов военен пакт

Министърът мотивира решението си с "изключително тежките последици" от обявяването от Австралия на сключване на стратегическо партньорство в сферата на сигурността със САЩ и Великобритания, довело до анулиране на сделка за 40 млрд. долара за покупката от Канбера на подводници френско производство. Льо Дриан посочи в изявление, че решението за извикване на посланици е взето по искане на френския президент Еманюел Макрон.

Служител на Белия дом каза, че САЩ изразяват съжаление от решението на Париж, и че Вашингтон ще бъде потърси тесен контакт с Франция в тази връзка. Служителят каза, че САЩ ще се ангажират през идните дни за изглаждане на различията с Франция. САЩ потвърдиха също, че Франция е "ключов съюзник"

"Франция е ключов партньор и най-старият ни съюзник", посочи говорителят на Държавния департамент Нед Прайс в изявление, добавяйки, че Вашингтон се надява да продължи дискусиите по въпроса на високо равнище през идните дни, включително по време на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Франция изпраща на САЩ втора Статуя на свободата (ВИДЕО+СНИМКИ)

Австралия заяви, че съжалява за решението на Франция за извикване за консултации на посланика й в Канбера заради оръжейна сделка със САЩ и Великобритания, но цени отношенията си с Париж и ще продължава да поддържа контакти с него по много въпроси.

"Отбелязваме със съжаление решението на Франция да извика за консултации посланика си в Австралия", посочи в изявление говорител на австралийското външно министерство и допълни: "Австралия цени отношенията си с Франция. Очакваме да продължим контактите си с Франция по много въпроси от общ интерес, въз основа на споделени ценности".

Австралийското посолство във Вашингтон засега не е отговорило на запитванията за коментар по темата, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА