Темата коментира доц. Михаил Груев - председател на държавна агенция „Архиви“

„Пари, пари и пак пари. Ето в що се състои всичкият патриотизъм на извършеното напоследък.  Пригответе се българи, да плащате и да теглите…край на извънредните разходи няма и няма да има…“. Така вестник „Мир“ коментира първото тронно слово на Фердинанд пред Народното събрание след обявяването на Независимостта. Царят зове депутатите да гласуват непредвидени харчове за „мероприятия, одобрението на които ще е дело на висок патриотизъм“. Каква е цената на българската независимост – темата коментира председателят на държавна агенция „Архиви“ доц. Михаил Груев в ефира на „Денят на живо”.

„Българската дипломация всъщност еднакво успешно използва в единия случай противоречията между Великите сили, а в другия случай постигнатия негласен консенсус между тях, за да извоюва две важни стъпки към ликвидиране на последиците от Берлинския договор. Нямало е такава възможност Съединението и Независимостта да се случат едновременно.  Такава е била и стратегията на бащите, основатели на българската държава  - стъпка по стъпка, тъй като е ясно, че не е имало как всичко наведнъж да се получи. Тази стратегия се оказва печеливша”, обясни той.

Той посочи, че в самото начало Османската империя е предявявала претенции за изплащане на т.нар. ромелийски дълг. Те са искали непосилни за тогавашната държава пари. Тогава се намесва Русия, която се опитва да използва Независимостта за привличането на България в своята орбита. Тя се явява арбитърът в преговорите между България и Османската империя.

„Русия предлага една тройна операция – да опрости считания за несъбираем османски репарационен дълг, който Османската империя й дължи от Руско-турската война, да го редуцира и да го трансформира в дълг от 82 млн. златни франка, който пък българската държава да изплати на Русия. Предвижда се един много дълъг период за изплащане от 72 години, което така и не се случва”, разказва още доц. Груев.

След това избухва Първата световна война, идват булшевиките на власт, Ленин се обявява за мир без репарации и тези пари България никога не изплаща докрай.

Какво още разказа доц. Михаил Груев - гледайте във видеото.