Той остава едно от най-запомнящите се лица в историята на българското кино

На 87 години почина легендарният Джони Пенков.  Неподражаемият глас и особен изказ на Джони ще останат негова "запазена марка". Хората успяват да го разпознаят, дори когато не го виждат.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Джони Пенков остава едно от най-запомнящите се лица в историята на българските кино и телевизия. Неговите приятели го описват като инженер по образование и артист по душа.

Освен че работи като звукорежисьор, се изявява и като актьор. „Рицар без броня”, „Търновската Царица” и „Операция Шменти капели” са само част от филмите, в които участва.

 

 

С имената на Пенков и на Радой Ралин по-старото поколение свързва  рубриките „Фокус”, които се прожектират в кината преди игралните филми. Гласът на Джони звучи и в легендарното радио шоу на Тодор Колев „Как ще ги стигнем американците”. 

Писателят Радой Ралин оставя за него автограф: „На Джони, без когото светът щеше да бъде много по-тъжен!”.

Джони Пенков и Джеки Стоев с нова книга - "А, дано, дано, дано"

Роден е на 27 ноември 1933 г. в София. Син е на художника Иван Пенков и брат на Боян Пенков. През 1966 г. завършва радиотехника във ВМЕИ „Ленин", а през 1972 г. специализира електроакустика във Франция. Започва да работи като звукооператор. Изявява се като актьор.

Бил е научен сътрудник в НИИ „За кинематография и радио“ (1960). След това озвучава документални филми. Работил е в НИПИ „Култура“ от 1961 г. Кандидат е на техническите науки (1978) и доцент (1979). Има научни и приложни приноси в звукотехниката. Член е на Съюза на българските филмови дейци.

Премиера 3 в 1 - филм, книга и оркестър в Дома на киното

Награждаван е с орден „Кирил и Методий“ – II степен (1970), „Специална награда на СБФД“ за филма „Това е то животът на човека“ (Кюстендил, 1974), „II награда“ за филма „Ятаци“ (Кюстендил, 1974), „I награда“ за филма „Ятаци“ на XII ФБФ (Варна, 1974), „Диплом“ за филма „Ятаци“ на фестивала за документални филми (Лайпциг, ГДР, 1974).

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.