България е домакин на учението, в което участват 4 държави

На летището в Пловдив се провежда зрелищно въздушно учение. Българските Военновъздушни сили са домакин на европейската летателна тренировка на военно-транспортни самолети "Спартан".

В учението участват 150 военнослужещи от България, Италия, Литва и Словакия, както и екипаж на Су-25. Основната задача е отбраняване на тактически елементи на полета, полети на ниска височина, преодоляване на противовъздушната отбрана.

Акцент на учението е авиомедицинската евакуация на военни и цивилни граждани в ситуация на коронавирус. Любопитен факт е, че в учението се включиха лекарите от София, транспортирали през август със „Спартан” тримесечно бебе до Париж за спешна трансплантация. Както и пилотите, които преди два месеца прибраха с военния самолет от Австрия 13-те ученици и техните преподаватели, които се заразиха с коронавирус по време  на летен езиков лагер.

„На борда на самолета сме качили специална медицинска апаратура, с която се реагира в такива моменти. Иначе имахме задачи по прихващане, осигуряване на десанти по време на полети, както и преодоляване на противовъздушната отбрана на страна и мога да кажа, че всички се справите отлично”, заяви полк. Пейо Дончев, ръководител на летателната тренировка.

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: Снимка: ЕПА/БГНЕС