Ситуацията се следи всекидневно, уверяват от министерството

За седемкратно увеличение на стойностите на амониев и нитритен азот около заседналия кораб край Камен бряг алармираха от Министерството на околната среда и водите. Въпреки това на този етап няма опасност от екокатастрофа. Все още се очаква и план за разтоварването на плавателния съд.

„Ясно се установи наличието на нефтопродукти, които в момента още седят видимо върху повърхността на водата. За това нещо са уведомени и Морска администрация и Областният щаб на област Каварна”, заяви Петър Димитров, зам.- министър на МОСВ.

Обсъждат следващи мерки около „Vera Su”

Резултатите от пробите на Министерството на околната среда и водите показват 7 кратно увеличение на азот амониев в района около кораба. Проверките ръководи заместник министърът на околната среда и водите. Според него, въпреки завишените норми към момента все още не става дума за екокатастрофа.

„На този етап не може да се говори за замърсяване, някакво голямо замърсяване”, категоричен е Димитров.

Има изтичане на петролни продукти в района на "Вера Су"

А от министерството все още са в очакване на план от Морска администрация. „Ние сме насреща, когато ни предоставят такъв спасителен план ще отреагираме официално, разбира се и ще си дадем нашето мнение. Досега такъв план не е пристигал нито в Басейнова дирекция, нито в Министерството на околната среда и водите”, посочи зам.-министърът.

А докато се реши какво ще стане с товара проверките ще продължат, а резултатите от взетите проби днес се очаква да излязат през утрешния ден.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.