Артрозата е по-често срещана при хората над 50-годишна възраст

На 12 октомври световната медицинска общност напомни, че артритните са една от най-големите групи хронични заболявания, които водят до тежка инвалидация, ако не се лекуват навреме. За правилната диагностика и за модерното лечение в "Пулс" говори най-изявеният специалист по ревматология у нас - проф. Румен Стоилов.

Медикът споделя, че 0,5 до 1% е честотата на ревматоидния артрит. 

Ставите имат рецептори, които реагират на промяната на налягането. Не само болните от артроза усещат промените във времето, но при тях е силен симптом. 

По думите му разликата между артрозата и възпалителните ставни заболявания е голяма.

"Артрозата е дегенеративно заболяване, популярно е като шипова болест. Основното при нея е, че страда хрущялът, докато при артрита началото е в обвивката на ставата, това е автоимунно заболяване", обясни проф. Стоилов.

Изследване дава надежди за лечение на остеоартрит

Той подчерта, че артрозата е по-често срещана при хората над 50-годишна възраст, от 25 до 30% страдат от нея. Артритът обаче често засяга и по-млади.

"Болката, отокът и сковаността на ставата са основните симптоми на артрита. Ревматоидният артрит уврежда няколко стави", заяви той. 

Според него все повече намаляват късните диагнози. А биологичните лекарствени продукти са най-ефективното средство за лечение на артритни заболявания в момента.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.