Министрите на енергетиката на 27-те се срещнаха извънредно в Люксембург

Нови разногласия в Европа заради цената на газа и тока. Министрите на енергетиката на 27-те се срещнаха извънредно в Люксембург. Но заседанието не доведе до споразумение за промени на пазара на природен газ или начина на определянето на цената на тока.

Девет държави в Европейския съюз директно отказаха на Франция и Испания и тяхното искане за нов начин за определяне цената на тока. Сред деветте са Германия, Нидерландия и Австрия. Те не искат заради сегашната криза с количествата природен газ и цената на тока да се правят генерални промени в методите и пазара.

"Испанското правителство дава големи обещания какво щяло да стане, ако Европа започне като едно да договаря цената на природния газ. Как това ще реши сегашната криза и следващи подобни. Аз мисля, че решението са ефективни инвестиции, а специално Испания да изгради по-добри връзки в енергийните си мрежи", заяви Клод Тюрмес, министър на енергетиката на Люксембург.

Но Франция, Испания и няколко други страни настояват, че цената на тока се формира по нелогичен начин. Те искат Европа да договаря сделката за природния газ като една държава. Но също така цената на газа да не бъде вързана за цената на тока.

"Трябва да има ревизия. Както на начина, по който действа пазара на електричество, така и на пазара на газ, така и на търговията квоти за вредните емисии", смята Сара Ахесен, министър на енергетиката на Испания.

ЕК предложи мерки срещу високите цени на енергоносителите (ВИДЕО)

Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон каза, че Европейската комисия ще проучи това, което са донесли като предложения Франция, Испания и другите, които искат реформи. Най-мащабните от тях включват да бъде изграден общоевропейски стратегически резерв от природен газ. Франция настоява още, че няма логика цените за всички потребители на електричество да се вдигат заради вързаната цена на тока и газа, докато цената на ядрената електроенергия и някои възобновяеми източници е ниска или пада.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС