Според 47-годишния инженер мнението в Европа за мюсюлманите е погрешно

Турчин, живеещ в Германия, от 2020 г. обикаля различни части на света с велосипед, за да привлече вниманието върху проблема с расизма и ислямофобията, съобщава "Хюриет дейли нюз", като цитира Анадолската агенция.

Реджай Караджа Пак, 47-годишен инженер, поел на път през август миналата година и достигнал до Турция шест седмици след началото на пътуването. След като посетил различни турски окръзи в продължение на година, той пристигнал в Истанбул на 29 октомври.

Пред агенцията той заявява, че в медиите в Европа има кампания за очерняне на мюсюлманите и на Турция.

"Тази ситуация отваря вратата за расизма. Аз се качих на колелото, за да привлека вниманието и потеглих от Европа към Турция. Минах през много европейски страни и казах на хората, че пропагандата срещу мюсюлманите е невярна", казва той.

"Тези европейци знаят, че мюсюлманите не са срещу тях. Те имат братски отношения с мюсюлманите. Но тези, които не познават мюсюлмани, стоят настрана заради медийната пропаганда", обяснява Пак.

"Мюсюлманите са изправени пред расизъм и срещат трудности при намирането на работа или наемането на апартамент на много места. Нашите джамии са подложени на над 400 нападения годишно. Решението е да се представим и да изразим себе си", казва Пак и обяснява, че иска да запознае целия свят какво е да си турчин, както и с турската култура и с мащабите на расизма срещу турците и мюсюлманите.

Колоездачът казва, че има намерение да пътува до Монголия със самолет, а след това да се завърне до Турция на колело. "Планирам да измина почти 14 хиляди километра на велосипед до местата, където са живели нашите предци. Ще поставим знак срещу всички форми на расизъм, където и да отидем. Много хора ще ме придружат при това пътуване", казва Пак.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА