Ваксинационната кампания у нас продължава

От петък хората, които повторно са преболедували COVID-19, могат да получат сертификат за ваксинация. Това обявиха от Здравното министерство. И още една новина от там - вече няма да се подписва информирано съгласие преди поставянето на ваксина. А здравното и образователното ведомство обмислят да върнат и големите ученици в клас, но може би - с по-нещадящите тестове за коронавирус.

Условието повторно преболедувалите да получат сертификат обаче, е между двете диагнози да са минали поне 90 дни. И още - за зеления сертификат трябва официален резултат от PCR или антигенен тест. И двата имат валидност от 12 месеца в България, но само такъв, издаден чрез PCR тест ще важи за шест месеца в рамките на Европейския съюз. А експерти предупреждават - Делта вариантът на коронавируса все още представлява опасност за неваксинираните.

Повторно преболедувалите COVID-19 вече могат да изтеглят сертификатите си

“Това се счита за повторно заболяване и реинфекция, ако са изминали повече от 90 дни от първата регистрация на заболяването”, заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

А докато ваксинационната кампания у нас продължава, от Здравното министерство решиха - вече няма да се подписва информирано съгласие. “От днес нататък няма да се изисква подписване на писмено информирано съгласие от пациентите при поставяне на ваксина за COVID-19. Така както не се изисква за никоя друга ваксина в нашата страна. Не са налице нито правни, нито медицински основания за това нещо.”

В “Твоят ден” д-р Аспарух Илиев предупреди, че четвъртата вълна още не е приключила. “Делта вариантът е толкова заразен, че който не е ваксиниран, тази зима ще се разболее. Това трябва да се има предвид. Или не зимата, но идващата пролет”, категоричен е ръководителят на лаборатория в Берн.

Здравният министър: Пречупихме вълната, която е най-тежката от досегашните

И допълва, че ще е нужно време ситуацията да се нормализира. “Броят болни в момента и претоварването на болниците е толкова мащабно, толкова масивно, че има още доста време да мине, за да се нормализира обстановката.”

Д-р Стойчо Кацаров повтори, че благодарение на въведените противоепидемични мерки у нас се наблюдава сериозен спад за заболеваемостта: “Ако спазваме тези мерки, които очевидно работят - със зеления сертификат, с повечето тестване, би трябвало да очакваме подобряване на ситуацията напред.”

Австрия въвежда задължителна ваксинация срещу COVID-19

Експертите, обаче, са единодушни - трябва повече контрол. “Все още умират по 150 души на ден, средно. Малко е рано човек да бъде спокоен и аз се надявам тази тенденция да продължи, стръмно да слизат случаите надолу”, посочва  д-р Петър Марков, епидемиолог.

“Дали вълната спада заради действията на нашето правителство или здравното министерство - дълбоко се съмнявам”, заяви д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн.

Министър Кацаров допълни, че към този момент не се налага България да използва Механизма за гражданска защита на Европейския съюз.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.