Полицията използва водно оръдие и сълзотворен газ

Насилие избухна днес на протест срещу мерките за борба с коронавируса в Брюксел, където според полицията са участвали десетки хиляди души.

Шествието започна мирно, но по-късно полицията стреля с водно оръдие и сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите, започнали да хвърлят взривни предмети, свидетелства фотограф на АФП. В отговор демонстрантите са започнали да строят барикади.

Няколко от демонстрантите, попаднали в сблъсъка, са носели качулки и фламандски националистически знамена.

Сблъсъкът с полицията за борба с безредиците се е състоял в близост до района на ЕС и правителството в белгийската столица.

Полицията съобщи, че 35 000 протестиращи са излезли от Северната гара в Брюксел срещу новия кръг от мерки за COVID, обявени от правителството в сряда.

Демонстрацията, наречена "Заедно за свободата", до голяма степен се съсредоточи върху забраната за неваксинираните да посещават места като ресторанти и барове.

Хиляди на протест срещу новите ограничения за неваксинирани в Хърватия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Европа се бори с поредната вълна от зарази и няколко държави затегнаха ограниченията въпреки високите нива на ваксинация, особено в западната част на континента.

Белгия, една от страните, засегнати най-силно от последната вълна, в сряда разшири правилата си за работа от вкъщи и засили забраните за неваксинирани.

Най-малко 20 ареста и 7 ранени на митинга в Ротердам срещу ограниченията

Масови протести обхванаха цяла Европа в отговор на новите забрани заради COVID, наложени от правителствата, за да се ограничи бързото нарастване на броя на новите инфекции, и насочени предимно към неваксинирани. Вчера и днес в Европа и по света улиците масово се огласиха от един всеобщ призив: "Искаме свобода! Не на дискриминацията!".

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС