Разговорите между четирите партии все още продължават

Коалиционното споразумение между „Продължаваме Промяната”, БСП, „Има такъв народ” и „Демократична България” е готово, но подписването му започна да буксува. Първоначалният план беше до днес да имат конкретен отговор.

От ИТН заявиха, че първо искат да видят окончателните предложения и настояват за единен стандарт. От ДБ видяха проблем в някои текстове. Заради това обявиха, че ще кажат отговора си до утре вечер. Това забавяне доведе до пауза и при БСП, които чакат отговора на другите партии. Все пак и четирите партии успокояват, че проблем няма и правителство ще има.

„Става забавяне по наша вина. Най-вече заради технологични причини”, каза Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България“. Той  обясни, че забавянето е заради факта, че споразумението е от над 180 страници и трябва време да се разгледа. Проблем с постове и министри нямало.

Петков: Разговорите вървят в много конструктивна посока, няма изненади от никой

Край на консултациите при президента (ОБЗОР)

Все пак от „Демократична България“ имат и притеснения.

„Има риск при съставяне на правителството да се получи ситуация на партийна феодализация на отделните министерства”, заяви Атанас Атанасов.

Проблем виждат и в сектор „Сигурност" и по-специално рокадите, направени от служебния кабинет. Като пример беше посочен сегашния главен секретар на МВР.

„Докато всичко не е договорено нищо не е договорено”, каза Атанасов.

Нинова: До края на деня очаквам окончателното коалиционно споразумение

„Да“ или „не“ все още не са казали и от „Има такъв народ“.

„Виждате колко е динамична обстановката. Докато няма окончателно текст, който да прецизираме и четирите политически сили трудно мога да кажа дали сме доволни, или не”, заяви Любомир Каримански от ИТН.

По-ясна е картината при БСП, които нямали никакви притеснения около предложения вариант за коалиционно споразумение.

„Между нас и мандатоносителя няма разминавания. Изчистили сме всичко”, каза председателят на партията Корнелия Нинова.

Въпреки това левицата отложи Националния си съвет. Причината - чакали отговора на другите две партии. А забавянето в преговорите не успя да притесни мандатоносителя.

„Очакваме в рамките на часове или дни да имаме споразумение. Реалистично казахме, че тази седмица очакваме да получим мандат и следващата седмица да го представим изпълнен”, каза СНХ Андрей Гюров, председател на ПГ на „Продължаваме промяната“.

Съгласни или не, партиите имат време да изгладят различията си до връчването на мандата от президента.

ВСИЧКО ЗА НОВОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.