За първи път се появи напрежение в управляваща коалиция

За първи път се появи напрежение в управляваща коалиция. Искането на премиера Кирил Петков да въведе задължителен зелен сертификат в държавната администрация ядоса „Има такъв народ". От партията припомниха, че никъде в коалиционното споразумение няма такава мярка. Темата разпали и нов скандал в парламента.

„С изненада установихме, че новата изпълнителна власт, в лицето на министър-председателя и някои министри, изрази явна готовност за въвеждане на задължителен зелен сертификат”, обясни проф. Андрей Чорбанов.

И посочи, че такъв текст не е записан в споразумението и не трябва да се ограничава правото на труд.

„Като лоялни партньори настояваме за неналагане на дискирминационни мерки”, каза още Чорбанов.

Обмислят въвеждане на зелен сертификат за държавната администрация

Реакция имаше и от останалите партии в коалицията.

„Ние сме се обединили около някакви теми. Никой не е казал че сме загубили своите физиономии ще има и такива различи

„Разбрахме се че ще го дискутираме следващата седмица окончателно. Това е тяхно мнение. Не противоречи на общото, което ще се формира в цялата коалиция”, заяви Георги Михайлов от БСП.

Последва отговор от „Дондуков” 1.

„Не знам от трибуната на Народно събрание на база на какви данни е изразена тази позиция”, заяви Лена Бориславова, говорител на правителството.

Ще въведат ли работодателите зеления сертификат

Въпреки различията, премиерът вече издаде заповед - до 40 дни в Министерския съвет ще се влиза само със зелен сертификат. За останалата администрация отсрочката е до март.

„Да се запознаят с балансирания подход, който предлагаме. А, именно незадължителна ваксинация. Човек може да получи сертификат, ако е преболедувал или чрез тестване”, каза Кирил Петков.

Обратно в парламента избухна нов скандал след искане на „Възраждане” чрез текст в правилника да не се изисква зелен сертификат за достъп до парламента.

„Да върнем нормалния живот обратно в държавата. Колегите, тук в залата, са с маски, а като излязат в кулоарте – без”, каза Костадин Костадинов.

„Продължаваме да се държим като богоизбрани. Сякаш нашите права са по-различни от на останалите хора”, Маноил Манев от ГЕРБ.

ВСИЧКО ЗА НОВАТА ВЛАСТ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.