От Фондация „Лъчезар Цоцорков“ откриват и поощряват добрите дела на хората

47 “скрити герои” от цяла България бяха наградени от Фондация „Лъчезар Цоцорков“ за своя принос към другите. 45 от тях получават индивидуална награда от 3000 лв. И двама - по 1500 лв., а цялото дарение към тези хора е 138 000 лева.

"Фондация „Лъчезар Цоцорков“ работи в сферата на образованието, закрила на деца, култура и здравеопазване. Основана е 2019 година от съпругата и децата на проф. д-р Цоцорков, който е дарявал на големи социалнозначими инициативи, но също е правил и индивидуални дарения на хора в нужда, с които съдбата го е срещала. Това е вдъхновението на кампанията и на самата фондация",  това каза в "Социална мрежа" по NOVA NEWS Йоана Маринова, изпълнителен директор на Фондация "Лъчезар Цоцорков".

Тя добави, че по този начин съхраняват каузата на най-чистата форма на дарителството - да правиш добро безвъзмезднно.

Поощрените хора са били открити от съмишленици на Фондацията, които са ги номинирали за извършени добри дела.

98% от получилите награди са ги вложили в дейностите, заради които са наградени.

Йоана Маринова заяви още, че добрите дела са разнообразни, а сред тях има мъж, който чисти плажовете на Черноморието, жена, която се грижи за деца в нужда и още много други.

Сред отличените са Михаела Пеличева, която е бивш състезател по конен спорт и Ани Ковачева. 

Михаела е основател на Фондация „Тъгъдък“, с която тя спасява коне и ги обучава. Целта е да се помага на животните и да се подготвят за бъдещите им осиновители.

"Спасяването на коне дойде по необходимост, а не обмислено. Проблемите на конете са много и е трудно да бъдат разрешавани", сподели тя.

Михаела е създала и сайт, в който дава информация за конете и грижите, които те изискват.

Ани Ковачева е организатор на добротворческа инициатива “Чрез своето развитие помогни на друг”. 

Тя все още е ученичка. В предаването тя сподели, че винаги е търсила възможности да се развива, но в един момент е решила, че това не е достатъчно и трябва чрез собственото си усъвршенстване да помага и на другите.

Със своята инициатива “Чрез своето развитие помогни на друг” Ани е стартирала обучение по английски на деца в начален етап на обучение от ромски квартал в Кюстендил. 27 ученика са преминали досега в програмата.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.