АДФИ започва проверка

В Специализирана прокуратура са получени материалите от проверка на КПКОНПИ на четири процедури, проведени от Министерството на здравеопазването за закупуване и доставка на COVID тестове за ученици. С постановление на наблюдаващия прокурор е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 282 от НК, съобщават от Спецпрокуратурата. Разследването ще води следовател от отдел „Следствен“.

МЗ купува над 7 млн. бързи теста за учениците

„Специализираната прокуратура, считано от вчера, ръководи разследване по тази тема. Става въпрос за изключително обществено значима информация, тъй като е свързана с COVID пандемията. Наблюдаващият прокурор е възложил финансова инспекция. Става въпрос за лице, изпълняващо висша публична функция”, обясни говорителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

Образуваното досъдебно производство е за извършено престъпление по служба. „Длъжностно лице не е положило достатъчно грижи. Става въпрос за извършено престъпление, което се изразява в съмнения, че е нарушена процедурата във връзка с щадящите тестове за ученици”, добави говорителят.

 

 

Маджарова не пожела да каже дали разследваният е служебният здравен министър Стойчо Кацаров. Обясни, че е логично да се направи извод, че става въпрос именно за него. Възможно обаче било доказателствата да насочат разследването към друг човек.

„На този етап съм длъжна да спазя Наказателно-процесуалния кодекс и не само него. За да образува разследване, всеки прокурор трябва да разполага с данни, че е извършено престъпление, в никакъв случай данни за авторството на същия. Да, самата преписка от КПКОНПИ постъпи в Специализираната прокуратура, тъй като предмет на проверката е извършена или неизвършена дейност от страна на лице, заемащо висша публична функция. В случая, доколкото се касае за тестове, които пък се отнасят до здравето и живота на учащи, логично е да се направи съждение, че се отнася до министъра на здравеопазването. Но е възможно в хода на разследването доказателствата да насочат към друго лице, което носи отговорност”, уточни тя.

На Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) пък е възложено извършване на финансова проверка.

ПРАВОСЪДИЕ НА ПРИЦЕЛ: Обсъждат сериозни промени, свързани с главния прокурор

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.