Лаборатория работи незаконно и в Банско

Вече ви разказахме как в Пампорово се стигна до арести след разследване. Тина Ивайлова и екипът на glasnews.bg. тръгнаха по сигнал, че в курорта масово се издават сертификати за COVID-19 на персонала и не само. Каква е схемата с фалшивите сертификати? Седалището на фирма „Генезис Лайф“- Самостоятелна медико-диагностична лаборатория-ЕООД се намира в София на личния адрес на собственика на фирмата Иво Илиев. Лабораторията има 9 офиса в цялата страна: Банско, Боровец, Велико Търново, Слънчев Бряг, Варна, Пампорово, Калотина.

В София офисите са два. Разбираме, че лабораторията е работила незаконно в Пампорово. Без разрешение за регистрация от РЗИ-Смолян. Справка в Търговския регистър показва, че „Генезис лайф“ е регистрирана преди по-малко от два месеца - на 1 декември 2021 г. в София. Собственик на дружеството е 33-годишният Иво Илиев, управител полк. доц. д-р Кръстю Маринов- бивш началник на центъра по военна епидемиология към Военномедицинска академия. От юни м.г. е пенсионер. Отрича да има нещо общо с пласирането на фалшивите сертификати за антитела.

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Домашен арест за задържания за фалшивите сертификати в Пампорово

„Мнението там е, че е собствена солова акция, въобще нямам идея как е станало. Аз се занимавам с медицинската част. Това ми идва като гръм от ясно небе. Далече съм от всички тези неща. Въобще с организацията се занимава собственикът на лабораторията. Аз отговарям за медицинската част, лабораторната. Знаете, че по закон медицинският управител трябва да е медицинско лице. Това, което е ставало, аз идея нямам какво е ставало и какво е…И съм много притеснен. Чисто човешки ви го казвам. Аз доколкото съм запознат, въобще нямаме връзка с тази система, която генерира тези кодове, които валидират сертификатите. В момента е подадена молба за присъединяване към това нещо.“, обясни полк. доц.Кръстьо Маринов.

Ако това е така, и лабораторията наистина е  нямала връзка с информационната система на Министерството на здравеопазването, това означава, че всички сертификати са издавани от друго място.

Става ясно, че  фалшивите сертификати са издавани от друга лаборатория –„Смарт Лаб Солюшънс“.  В системата ги е качвала Димитринка Линкова. Живее в същия блок, където се намира седалището на фирма „Генезис Лайф”, в друг вход. Тя също бе задържана за 24 часа от разследващите в Смолян. По време на претърсването в дома й, полицаите откриха компютъра от който е качвала в системата на His.bg фалшивите документи. Търсим жената на личния адрес. Отваря ни собственика на „Генезис Лайф“ –Иво Илиев. Никой от служителите на лаборатория „Смарт Лаб Солюшънс“ не желае да разговаря с екипа ни.

САМО ПО NOVA: Как е действала схемата с фалшивите сертификати в Пампорово

Разбираме, че електронния подпис с който са качвани сертификатите е на лекар от Сливен- д-р Костадинка Христова. Жената е на 73 години, работи в лабораторията на МБАЛ „Хаджи Димитър“. На нейно име има още пет електронни подписа.

Знае ли доктор Костадинка Христова, че от нейно име са издавани фалшиви сертификати? “Има следствие за тези неща. Обърнете се към МВР  и към ръководството на болницата.Тя е квалифициран здравен работник и си стои и си работи. Това е. Нито аз, нито тя желаем да се занимаваме с тези неща“, обясни съпругът на д-р Христова.

Бивш управител на лабораторията, от която са качвани сертификатите с подписа на д-р Христова, е управителят на болницата, в която тя работи- д-р Пенко Пенков. Той ли стои зад фалшивите сертификати в Пампорово? Не желае да коментира. Не допусна и екипа ни да се срещне с д-р Костадинка Христова.

През ноември миналата година при пожар в същата болница в COVID-19 отделението загинаха трима души. Тогава д-р Пенков в ефира на NOVA заяви, че причината е запалена цигара. Два месеца по-късно от Прокуратурата в Сливен обясниха, че все още не са ясни причините за тежкия инцидент, тъй като не е готова пожаро-техническата експертиза. В същото време  близки на загиналите обявиха, че ще съдят болницата за смъртта им, защото не вярват на версията на д-р Пенков.

ЕКСКЛУЗИВНО: Арест в Пампорово след разследване на NOVA за фалшиви сертификати

В момента името на болницата е замесено и с арестите  в Пампорово. Разследващите установяват точно каква е връзката на д-р Пенко Пенков и д-р Костадинка Христова с фалшивите сертификати. Към днешна дата човекът, от когото тръгна нашето разследване-Ангел Марчев, е на свобода. Апелативните магистрати го пуснаха с мярка „парична гаранция“. За престъплението, за което Марчев е обвинен, го грозят от 5 до 8 години затвор, както и глоба до 10 хиляди лева.

Докато търсим замесените в схемата, разбираме, че  лаборатория „Генезис Лайф“ работи незаконно и в друг наш зимен курорт-Банско. Служителите там твърдят, че работят само мобилните екипи. Проверката ни обаче установи, че работи и лабораторията.

Регистрирани ли са и останалите лаборатории „Генезис Лайф“ в РЗИ? Като тази в другия ни голям зимен курорт-Боровец. И там лабораторията работи. Ще понесат ли отговорност замесените в схемата с фалшивите сертификати? На ход са институциите!

Повече гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.