Разяснение по въпроса направи говорителят на министъра на отбраната Джон Кърби

Допълнителните американски войски, които са приведени в състояние на повишена готовност в съответствие с възможността да бъдат разположени в Източна Европа, няма да бъдат част от 8000-те американски войници, готови да подкрепят Силите за отговор на НАТО. Това заяви говорителят на министъра на отбраната Джон Кърби.

В петък президентът на САЩ Джо Байдън каза, че в близко бъдеще ще бъдат прехвърлени американски войски в Източна Европа и в страни от НАТО, но уточни, че няма да бъдат разположени много.

САЩ: България е надежден съюзник на НАТО

"Когато става въпрос за двустранни споразумения или договорености със съюзници от НАТО, ако те се нуждаят от допълнителни способности, тогава ще го уточним индивидуално с всяка държава, за да сме сигурни, че отговаряме на нуждите по най-добрия начин", заяви Кърби на брифинг в понеделник.

Той обясни, че американските войски, които вече са поставени в състояние на повишена готовност в САЩ, няма да бъдат част от силите за отговор на НАТО, но ще бъдат на разположение за служба във всяка държава, която иска помощ в областта на сигурността. САЩ биха могли също така да преместят някои от войските си, които вече се намират на европейската сцена на военните действия, в Източна Европа, добави Кърби. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Ина Григорова