Същевременно Пентагонът съобщи, че Москва продължава да праща още военни по границата с Украйна

Ако Русия нахлуе в Украйна няма да има никакъв газопровод "Северен поток 2". Това заяви американският президент Джо Байдън след среща с германския канцлер Олаф Шолц, предаде БТА. 

"Ако Русия нахлуе в Украйна, това ще означава танкове и военни, които прекосяват границата на Украйна отново. Тогава няма да има повече "Северен поток 2". Ние ще сложим край", заяви Байдън, визирайки газопровода, който свързва Русия с Германия, заобикаляйки традиционния транзитен път за руски газ - Украйна.

Байдън не обясни как САЩ ще постигнат това, тъй като то зависи от Германия. На въпрос по темата на общата пресконференция със Шолц, той заяви: "Обещавам ви, че ние ще можем да направим това".

Путин: Идеи на Макрон могат да са в основата на по-нататъшни съвместни стъпки

От своя страна канцлерът обяви, че Вашингтон и Берлин са напълно единни по въпроса за санкции, които да бъдат наложени на Русия в случай на агресия от нейна страна срещу Украйна. Шолц предупреди, че подобна агресия ще струва много скъпо на Русия.

На общата пресконференция с германския канцлер Байдън увери, че Германия се ползва с пълното доверие на САЩ и я определи като надежден съюзник.

"Германия е един от нашите най-важни съюзници в света. Няма никакво съмнение относно съюза между Германия и САЩ. Никакво", акцентира Байдън.

Той каза, че със Шолц са обсъдили и принципите на колективната отбрана на НАТО.
Разговаряли и за предизвикателства, идващи от Китай, както и по други теми от световния дневен ред.

Байдън използва пресконференцията, за да каже, че американските граждани в Украйна, с изключение на дипломатите, трябва да напуснат тази страна заради опасенията от руска инвазия.

Макрон: Следващите дни са от решаващо значение за деескалация на кризата с Украйна

Същевременно от Пентагона съобщиха, че Русия е продължила да изпраща още военни по границата си с Украйна, включително и през уикенда. Говорителят на Министерството на отбраната на САЩ Джон Кърби заяви, че военните са над 100 000 души и броят им продължава да расте. Но, както изглежда руските сили не са прицелили директно в източния фланг на НАТО.

Същевременно говорителят на Държавния департамент Нед Прайс не пожела да коментира информацията, че има планове за разполагане на американски противоракетни комплекси THAAD в Източна Украйна. Той заяви, че не може да говори за стъпки, които не са били обявени, хипотетични са и може изобщо да не бъдат предприети.

По-рано днес дипломатически източник съобщи, че Киев се е обърнал с молба към САЩ за разполагане на няколко дивизии от тези комплекси в района на Харков, припомня ТАСС.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Ина Григорова