Според източници Италия и Германия се стремят да защитят банковите си сектори

Италианският министър-председател Марио Драги заяви, че правителството му обсъжда възможни санкции срещу Русия, които могат да изключат енергийната индустрия, съобщи Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати със ситуацията, пише БГНЕС.

„Правителството на италианския министър-председател обсъжда с партньорите от ЕС как да се намали въздействието на санкциите върху ключови сектори на италианската икономика, включително дискусии за изключване на финансовите санкции за енергийния сектор”, пише изданието.

Няма единодушие в Конгреса на САЩ за санкции срещу Русия

Според източника миналия месец Рим е изпратил неофициален документ на Европейската комисия, която подготвя потенциален пакет от санкции срещу Русия, в който се излагат опасенията на Италия относно възможното въздействие на санкциите върху нейната икономика.

Според източници Италия и Германия се стремят да защитят банковите си сектори от възможните последици от антируските санкции. За тази цел Рим предлага да се налагат санкции на отделни руснаци, а не на широки области от руската икономика. Освен това Италия е поискала от ЕК да разработи компенсационен механизъм за смекчаване на въздействието на санкциите върху страните от ЕС, съобщиха източници на агенцията.

По-рано ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел заяви, че проектът за пакет от санкции срещу Русия е готов и ще бъде предложен, ако възникне необходимост. Той заяви, че енергетиката ще бъде важна част от санкциите на ЕС срещу Русия, ако ситуацията около Украйна се изостри.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Георги Генов
Източник: БГНЕС