Военната помощ включва още бойни каски и бронежилетки

Нидерландското правителство съобщи, че ще изпрати на Украйна 100 снайперски пушки и необходимите за тях боеприпаси, както и радарно оборудване и детектори за мини, съобщи ДПА. Военната помощ се изпраща по молба на украинското правителство, заяви нидерландският министър на външните работи Вопке Хукстра.

Хукстра заяви, че нидерландското правителство все още разчита кризата по границите на Украйна да бъде разрешена чрез дипломация с Русия, но допълни, че страната му трябва да подкрепи украинските въоръжени сили в този напрегнат момент. "Украйна трябва да бъде в състояние да се защити срещу  евентуално руско въоръжено нападение на собствената си земя", каза той.

Военната помощ включва също така бойни каски и бронежилетки. Нидерландия заявява, че няма да изпраща свои войници в Украйна. 

Междувременно стана известно, че заради конфликта между Украйна и Русия Дания връща фрегатата си "Есбарн Снор" по-рано у дома от мисията ѝ за борба с пиратството в западноафриканския Гвинейски залив. Корабът се завръща месец и половина по-рано от планираното и сега ще се включи в мерките за повишена готовност на НАТО, заяви днес министърът на отбраната след специално заседание в комисията по външни работи на датския парламент в Копенхаген. От НАТО беше отправено искане за засилване на датската готовност и принос за възпиране на Русия от предприемане на агресивни действия срещу Украйна. Комисията по външни работи е подкрепила тази стъпка от страна на правителството.

Датската фрегата действа край бреговете на Западна Африка от октомври, за да защитава корабоплаването в международни води от пиратски нападения. Регионът се счита за един от най-опасните райони за търговските кораби в света.  Сега фрегатата се завръща възможно най-бързо и се очаква да бъде в Дания в началото на март.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Станимира Шикова
Източник: БТА