Те влязоха през ГКПП „Дуранкулак”

Първите евакуирани българи от Украйна пристигнаха в страната. Те преминаха паспортен контрол на ГКПП „Дуранкулак”.  От МВнР посочиха, че в автобусите, които са тръгнали от Одеса, пътуват общо 60 души, сред които има и украински граждани. Те са минали от Украйна през Молдова и Румъния. 

„Направихме много добра организация и всичко е осигурено. В петък около 15 часа два автобуса тръгнаха от сборния пункт пред Генералното консулство в Одеса. Поради ред причини причини пътуването им се забави - най-вече заради военната операция. В момента пътуват 4 автобуса, от които един двуетажен, към Киев, където се очаква да вземат около 250 души, които да бъдат върнати в България ”, заяви заместник министърът на транспорта Владимир Върбанов. 

 

 

Той уточни, че на гражданите, които имат проблем с документите или са ги загубили, са осигурени временни такива. 

Един от шофьорите на двата автобуса, които влязоха в страната заяви, че пътуването е преминало нормално. "Всички пътници са одбре. Забавянето се дължи най-вече на задръстените от хора и автомобили граници на излизане от Украйна. Но с помощта на украинската полиция успяхме да преминем сравнително бързо", посочи той. 

 

 

"Благодарни сме на всички, които помогнаха за доброто пътуване. Живи и здрави сме тук". заяви една от прибралите се от Украйна българки. 

В морската ни столица Варна пък беше организиран протест срещу руската агресия в Украйна.

 

 

Повече гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.