Организирани са много лагери, в които има отопление и храна

С всеки изминал час бежанския натиск на границата между Украйна и Румъния при град Сирет става все по-голям. Първи пристигат тези, които са преди няколко дни от вътрешността на Украйна.

 “Ситуация в Харков е ужасяваща, ние сме много уплашени от взривовете и войната, хората се крият в домовете си, има звукови сигнали за военна тревога. Малко съм депресирана, но се опитвам да гледам напред. Вече съм ОК”, споделя Анна.  

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Анастасия пътува от Киев, тръгва малко преди градът да се окаже затоврен, а хората в него в капан. Отива при роднини в Германия. „Моите родители остават в Северен Донецк, Луганск и Кричин”.  

На по-малко от километър е украинската граница, от сутринта стават все повече хората, които влизат в Румъния, а хората които се струват в лагерите и предлагат безплатен транспорт стават все повече в близост до границата.

 

Сред тези хора се откроява един мъж. Държи табела с украински надпис - предлага безплатен транспорт до София.  „Вчера тръгнахме към 23 часа през нощта, пътувахме цяла нощ, не сме спали, сменяхме се. Една украинка ни помогна да напишем на украински за да могат да го разберат, защото с нашия развален руски го бяхме написали грешно и стана една комична ситуация, но тук настроението не е никак комично”, разказва Павлин Проданов.

 

 

Няма родини или приятели в Украйна. Решава да дойде тук веднага щом чува за началото на войната и бягащите от нея хора. „Дойдохме от съчувствие към украинския народ. Всички вкъщи плачем буквално и съчувстваме на страданието на тези наши близки, братя, така ги чувстваме, те са умирали по фронтовете за нашата свобода, това беше най-малкото, което можехме да направим”.

Все още малко българи успяват да стигнат до границата, тъй като пътуването в Украйна става много бавно. Павлин може да чака с часове, дори дни за да вземе хора. Не му пречи.

 

Сред сънародниците ни, успели все пак да стигнат до Сирет е и Красимир Панковски от Сдружението на украинските организации в България.

"Помагаме с превоз до България на всички - и на българи, и на украинци. Имаме обаче затруднения, защото има огромни опашки - от автомобили и хора. От украинската страна на границата има още хиляди", заяви той. 

Подробностите гледайте във видеата. 

 

 

 

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.