С това разходите на страната ще надхвърлят 2 процента от нейния БВП

Германия отпуска над 100 милиарда евро за модернизиране на въоръжените си сили. Това заяви германския канцлер Олаф Шулц.

С това разходите на страната ще надхвърлят 2 процента от нейния БВП, предаде Франс прес. 

"Ясно е, че трябва да инвестираме много повече в сигурността на страната ни, за да можем да защитим свободата и демокрацията си", подчерта Шолц.

Решението е от голямо значение за Германия, която е критикувана от САЩ и другите страни членки на НАТО, че бюджетът ѝ за отбрана не е достатъчен.

На извънредно заседание на Бундестага днес беше взето историческо решение от Втората световна война насам - Германия подкрепя с военна помощ Украйна. 

Журналистът в българска редакция на "Дойче Веле" Александър Андреев каза в ефира на NOVA, че Германия изпраща за Украйна 1000 противотанкови гранатомета и 500 ракети земя-въздух. Доставката ще се извърши колкото може, по-бързо.

„За Германия е въпрос на дълг да подкрепи Украйна срещу нападателната армия на Владимир Путин”, каза германският канцлер Олаф Шолц.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 

Редактор: Илиян Ушеров
Източник: БГНЕС