Тази сутрин се чуват взривове в Киев

Взривове се чуват тази сутрин в украинската столица Киев и във втория по големина град Харков, съобщиха украинските власти. Проф. Михаил Станчев заяви в ефира на „Здравей, България”, че в момента обстановката е по-спокойна.

„Събудих се в 02.00 ч. заради изстрели. Това продължи около половин час. Сега е тихо и не се чуват престрелки. Днес мислим с жена ми да отидем до супермаркет, за да се заредим с храна и вода. Вече пети ден инвазията не спира. Русия се надяваше да превземе Украйна за ден. Това не стана. Украинците оказаха невероятна съпротива.  Вчера до Харков руснаците започнаха да се предават и казаха: „Не искаме да воюваме. На нас ни казаха, че ще бъдем на учение, а ни карат да стреляме срещу наши братя". Още 5-10 дни, ако издържим, Путин ще клекне. Той  има оръжия, но няма хора, които искат да воюват срещу нас. Това е много важно”, каза проф. Михаил Станчев.

Станал е свидетел на стрелба докато е ходел да пазарува. "Сякаш падат върху теб бомби. Оказа се, че е в другия жилищен район, има доста пострадали, убити и ранени, десетки. Вчера 450 човека закараха в болница", споделя той.

 

 В Западна Украйна ситуацията е далеч по-спокойна.

„При нас нощта мина спокойно. Намирам се в малко село в Западна Украйна. Няма сирени. Край Луганск е направо хуманитарна катастрофа. Районът е сринат със земята от руснаците. Те не дават възможност на Червения кръст да помогне на хората в укритията. Украинската армия обаче действа много добре”, каза доц. д-р Даниел Бенатов.

Доц. Бенатов не възлга огромни надежди за преговорите.

„Нямам никакви прогнози защото предполагам, че Путин просто няма никаква стратегия. Това е войната на един човек срещу целия свят”, смята той.

„В момента се намирам в Румъния, но ни бяха необходими 35 часа, за да се придвижим от Киев до Молдова”. Това сподели в ефира на „Твоят ден” Николай Иванов, българин, успял да се евакуира от Киев. По думите му ситуацията с изпратените автобуси от българска страната се е развивала изключително бавно, като той и спътниците му са взели решение да пътуват сами.

„Минахме през множество пунктове по пътя си. Там доброволци с автомати преглеждаха всички, проблеми не сме имали, но това създаваше огромни опашки. Около 10-11 часа ни отне да стигнем до най-близката точка за влизане в Молдова”, обясни той.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Габриела Винарова