Местят само фигурите в музей, постаментът - остава

 Липса на консенсус по темата за Паметника на Съветската армия в центъра на София. Според кмета на район “Средец” Трайчо Трайков, в музей ще бъдат преместени само фигурите на монумента. Носещата конструкция ще остане в Княжеската градина. 

  Процедурата по преместването на паметника беше възложена в петък.  Идеята е да бъдат демонтирани и поставени в музей само фигурите на войници. Като тази скулптурна композиция върху западната фасада на монумента.

Постаментът обаче няма да бъде преместен.

Арест на младежи предизвика протест на паметника на Съветската армия в София

 „Фигурите са тези, които имат своята стойност“ , заяви възложителят на  процедурата - кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков. „В Столичния общински съвет група след група след група се изказаха в полза на такова действие“, каза още той. 

Според общинските съветници на ГЕРБ-СДС паметникът няма място в центъра на София.

"Мнозина от нас, софиянци, го свързват с периода между 44-а до 89-а година, който има своите плюсове, но и своите, поне според мен, много по-големи негативи", каза Димитър Вучев. 

На противоположното мнение са столичните социалисти. По думите на Калоян Паргов монументът е неразривна част от пъзела на българската история. 

Последни приготовления в навечерието на 3 март

„Паметникът на Съветската армия е израз на жертвоготовността и участието на руските войни в най-кръвопролитната, най-жестоката и най-опустошителната Втора световна война“ , заяви позицията си Паргов.

Историци обаче забелязват, че в скулптурите са преплетени моменти и от друг исторически период.

„Ако се загледаме в самия паметник ние ще видим от едната му страна, по-точно от източната страна, изображение не на случка от Втората световна война, а всъщност случка от Октомврийската революция“, обясни д-р Светослав Живков. 

Петър Славов води борба за преместването на паметника още като депутат в 43-я парламент.

 „Той ще бъде преместен там, където му е мястото – където са паметниците на Ленин, на Георги Димитров", каза Славов.

БЧК почете паметта на героите-медици

Мненията за паметника са полярни. Често той е бил заливан с боя. През 2011 година войниците в подножието на монумента бяха изрисувани като супергерои, а три години по-късно осъмнаха в цветовете на Украйна.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.