При атаката през 2013 г. загинаха трима души, а 260 бяха ранени

В петък Върховният съд потвърди смъртната присъда на Джохар Царнаев, който беше осъден за подпомагане на извършването на бомбените атентати на Бостънския маратон през 2013 г. Гласуването беше с 6 на 3 гласа, като тримата либерални членове на съда изразиха несъгласие.

При бомбените атентати, извършени близо до финала на маратона, загинаха трима души, а 260 бяха ранени, много от тях тежко. Седемнадесет души загубиха крайниците си. Няколко дни по-късно при бягството на братята е убит служител на реда. Тамерлан Царнаев - по-големият брат на Джохар и негов съучастник, загина след престрелка с полицията.

Тричленен състав на Първи апелативен съд на САЩ в Бостън потвърди през 2020 г. присъдите на Джохар Царнаев по 27 обвинения. Апелативният съд обаче постанови, че смъртната му присъда трябва да бъде отменена, тъй като съдията по делото не е разпитал достатъчно внимателно съдебните заседатели за излагането им на предварителна публичност и е изключил доказателства, отнасящи се до Тамерлан Царнаев.

След решението на апелативния съд адвокатите на федералното правителство по време на администрацията на Тръмп призоваха Върховния съд да се произнесе по делото. След като съдиите се съгласиха да го преразгледат, администрацията на Байдън продължи делото Съединените щати срещу Царнаев, № 20-443, въпреки че президентът Байдън заяви, че ще работи за премахване на федералните екзекуции, а Министерството на правосъдието при неговата администрация наложи мораториум върху изпълнението на федералното смъртно наказание.

До юли 2020 г. не са изпълнявани федерални екзекуции в продължение на 17 години. През последвалите шест месеца администрацията на Тръмп екзекутира 13 затворници, което е над три пъти повече от броя на смъртните присъди, изпълнени от федералното правителство през предходните шест десетилетия.

Няма спор относно вината на г-н Църнаев, написа съдия О. Роджърти Томпсън от името на състава на апелативния съд. Но тя добави, че "основното обещание на нашата система за наказателно правосъдие е, че дори най-лошите сред нас заслужават да бъдат справедливо съдени и наказани законосъобразно ".

"За да бъдем пределно ясни - пише съдия Томпсън, Джохар ще остане в затвора до края на живота си, като единственият въпрос, който остава, е дали правителството ще сложи край на живота му, като го екзекутира."

Според съдия Томпсън, съдията по делото не е трябвало да изключва доказателства, че Тамерлан Царнаев е участвал в тройно убийство през 2011 г., което би могло да подкрепи аргумента на адвокатите на защитата, че той е доминирал и сплашвал по-малкия си брат.

По време на разпит във ФБР от 2013 г. приятел на Тамерлан Царнаев на име Ибрахим Тодашев признава, че през 2011 г. е участвал заедно с него в грабежа на трима дилъри на наркотици в Уолтъм, Масачузетс Той обаче добави, че Тамерлан Царнаев сам е прерязал гърлата на жертвите. Когато г-н Тодашев започнал да подписва признанието си, нападнал внезапно агентите, които го застреляли и убили. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС