Тя вече е била командир на изцяло дамски медицински екип в Мали

По време на война на първа линия освен армията, са лекарите.  Точно преди година четири българки заминават на първата военна мисия изцяло от жени.  Техен командир е д-р Йоанна Маринова, а заедно изкарват няколко месеца в Мали – страна, която от години е във военен конфликт.  Д-р Йоанна Маринова. Само на 28 години тя вече е видяла най-страшното – война. И е била командир на три дами в столицата на Мали – Бамако.

„Да отида там беше изцяло мое желание. Взех го изключително спокойно, обмислено. Да бъда командир на първия изцяло дамски екип, за мен беше голяма чест. С момичетата ми имахме много голям късмет там. Прекарахме времето от юли до октомври месец там”, разказва психиатърът  д-р Йоанна Маринова.

Месеци, които я променят изцяло.”Винаги има страх, но той по-скоро е от неизвестното, а не от някаква конкретна опасност. Ти дори не знаеш каква е тя. По-скоро го има притеснението дали ще се справя, дали ще оправдая очакванията, дали ще си свърша работата по най-добрия начин. Това са били нашите страхове. Когато си вътре, в центъра на събитията, нямаш време да разсъждаваш за тези неща. Ти мислиш само за работата и за това да бъдеш максимално полезен и да се справиш. Дори, ако  на бойното поле се разиграват истински бойни действия, нямаш време за емоции”, споделя тя.

И допълва:” Имахме един инцидент, в който се наложи да окажем първа помощ и да изпълним истински реанимационни действия. Ставаше въпрос за един местен жител, който беше жертва на катастрофа точно пред базата. Ние нарамихме чантите и започнахме да тичаме към изхода, това което виждаш в първия момент е тяло в локва кръв. Естествено има много емоции, но в този момент ти нямаш времето да им се отдаваш. Трябва да действаш. Спасихме живота на този човек, защото той беше със запушен дихателен път, множество тежки фрактури, кръвозагуба… Случват се и такива неща и ние трябва да сме подготвени за тях”.

Йоанна е психиатър и след мисията всеки ден е в клиниката във Военно-медицинска академия за среща с пациенти.  „Психиатрията е една много интересна и специфична материя. Винаги ми е била интересна човешката душа. Тя е между духа и материята и това страшно много ми харесва. Освен психиатър, аз съм и лекар, който се справя и с абсолютно всяка друга клиника, защото се налага. Това да съм военна, предполага да мога и двете неща.Не съм мечтала винаги да бъда военен лекар, но когато попаднах във военна болница – сякаш това беше най-естественото за мен продължение на пътя ми”.

За заминаването си към африканската държава, тя съобщава на родителите си в последния момент.”Вече бях взела решението, бях си пуснала документите за кандидатстване за мисията. Съобщих на родителите ми, когато вече беше излязло решението да замина. Баща ми много ме подкрепи, абсолютно безусловно, докато майка доста се притесни”, спомня си Йоанна.

Именно тази любов я крепи по време на цялата мисия - защото любовта винаги е по-силна от страха.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.