Тимур е обещаващ голф-играч, когото войната заварила на състезание в чужбина

Това е историята на едно 16-годишно момче от Киев, приютено от българско семейство. Тимур е обещаващ голф-играч, когото войната заварила на състезание в чужбина. В родината му го смята за една от младите надежди в голфа.

„Бях в Испания, в Аликанте. Търсехме нещо интересно по телевизията. Попаднахме на спортен канал. Даваха голф и просто реших, че искам да опитам”, разказва Тимур.

До преди седмица мечтае да стане професионален голф състезател. Когато войната започва, е на турнир в чужбина.

„Бях в Турция, участвах в турнир. Една от сутрините се събудих в 7 часа. Тогава разбрах, че нещо става в Киев”, разказва той.

Осъзнава, че пътят към Киев за него е блокиран. Изпаднал в патова ситуация, ръка му подава негов български приятел.

„Той реално беше заключен в Турция, нямаше къде да отиде, не можеше да се прибере вкъщи. Предложих на всеки украинец в нужда да дойде при нас”, казва Соломон.

Той познава Тимур от състезанията по голф. Но не това го мотивира да помогне.

„В крайна сметка трябва да бъдем хора, не знаем дали на нас няма да се случи нещо подобно и дали ние няма да се нуждаем от ръка”, казва Соломон.

Сега Тимур е в безопасност. Но мислите му са в Украйна.

„Чувствам се добре, но съм и ужасен от войната, защото майка ми е в Киев, леля ми е в Киев. Налага се през повечето време да се крият в бомбоубежище”, разказва Тимур.

„Беше много притеснен и все още е, не знае кога ще се прибере вкъщи, не знае дали реално ще се прибере в техния дом, защото може да бъде разрушен”, споделя Соломон.

Соломон казва, че голфът е игра за джентълмени. По думите му на полето не срещаш противници, а приятели. Вярва, че приятелят му ще преодолее ужаса от войната. И го съветва да спазва максимата: „Борба със себе си. Да можеш да пребориш себе си, за да можеш да надскочиш себе си”, казва Соломон.

А откакто е в България Тимур отново мечтае. Но не за професионална кариера. Мечтите му са други.

„Мечтая просто войната да спре. Просто това”ы казва Тимур.  

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.