Свободни места в палатковите лагери на границата все още има

Румъния отваря държавния си резерв, за да помогне на украинските бежанци. Властите в страната отчитат пореден ръст на броя украински граждани, влезли в страната им през последното денонощие. Междувременно все повече представители на местния бизнес се включват в осигуряването на помощ на бежанците. 

На палатковия лагер на границата между Украйна и Румъния е специалният пратеник на NOVA Владислава Тричкова.

Русия отваря хуманитарни коридори за евакуация в Украйна

„Непрекъснато идват още и още хора. За последното денонощие в Румъния са влезели 33 969 украински граждани, което е с над 7% повече от евакуиралите се в събота”, каза репортерът.

По последни данни бежанската вълна вече надхвърли милион и половина украинци.

В палатковия лагер на границата с Украйна я приемат за герой. Казва се Анастасия и е от Украйна. Преди около седмица  бяга от войната. 

„Моят приятел трябваше да остане там. И аз трябваше да прекося границата сама с дъщеря си, без да познавам никого”, казва украинката.

Сред напълно непознати обаче разбира, че се чувства най-полезна. Допреди дни в родината си Анастасия е била учител по английски. А днес е преводач – доброволец на границата с Украйна. Предлагали й да отиде в различни страни – Италия, Америка, но тя не се съгласила.

„Искам да съм тук, защото тук се чувствам най-близо до вкъщи.  Чувствам,  че винаги имам шанс да се върна обратно, защото е близо. А и говоря с моите си хора – украинците”, обяснява Анастасия. Казва, че засега се чувства добре. И е благодарна, че дъщеря й е далеч от ужаса на войната. А за да не е на студено, докато майката е на границата, детето е при семейство, решило да подаде ръка. 

„Опитвам се да й обясня, че да, трябвало е да напуснем, но всичко е наред и мама ще бъде винаги до нея и никога няма да я пусне”, казва Анастасия.

Междувременно, докато си говорим с нея, непрекъснато в Румъния влизат още и още хора. 

Това, че организацията е добра, твърди и Лаура Лезис– журналист от Румъния. На границата е по работа. Казва, че ситуацията е много трудна за цялата страна. И ежедневно властите взимат различни решения, с които да подпомогнат хората тук. За политика обаче не иска да говори. Защото, по думите й,  героите са обикновените хора. 

„Трудно е, но съм много горда с румънците и с това, че те помагат безплатно. Те не са изплашени, въпреки че са на метри от войната”, казва Лаура.

Междувременно Румъния реши – ще помогне на украинците с продукти от държавния си резерв. 

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.