„Ние носим отговорност да предотвратим ескалацията", каза той

„НАТО не трябва да позволява нахлуването на Русия в Украйна да прерасне в открит конфликт между Алианса и Москва. Забраната за полети над небето на Украйна, за която толкова настоява президентът Володимир Зеленски, вероятно ще доведе до пълномащабна война". Това казва генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за АФП.

Отхвърлянето на украинските призиви за затваряне на въздушното пространство над Украйна като мярка срещу руски ракети и бойни самолети предизвика остри критики от Киев, който обвини Алианса, че е дал зелена светлина на Москва да продължи с нападението си.

„Ние носим отговорност да предотвратим ескалацията на този конфликт отвъд границите на Украйна, и той да се превърне в пълномащабна война между Русия и НАТО“, каза генералният секретар на НАТО в интервю в кулоарите на форум в Турция.

Той допълни, че забранената за полети зона над Украйна ще означава, че НАТО ще трябва да е готов да сваля руски самолети, защото забранената за полети зона не е само изявление, а реални действия", допълни ръководителят на НАТО.

Миналата седмица украинският президент Володимир Зеленски разкритикува НАТО за отказа му да наложи забранена за полети зона, като каза, че с това Алиансът позволява на Русия да атакува Украйна.

„Знаейки, затварянето на небето ще доведе до много повече удари и жертви, НАТО умишлено реши да не затваря небето над Украйна“, каза той.

Обучението на десетки хиляди украински войници от страните-членки на НАТО през последните години, както и доставката на военно оборудване, са се оказали „изключително важни за силите на Украйна в борбата срещу нахлуващите руски сили“, каза Столтенберг, и добави: "Най-важното е президентът Владимир Путин да сложи край на тази безсмислена война“.

Ръководителят на Алианса похвали хода на Турция да улесни преговорите между външните министри на Русия и Украйна в Анталия в четвъртък. Руският външен министър Сергей Лавров и украинският му колега Дмитро Кулеба проведоха преговори в Анталия в първата по рода си среща на такова ниво след руската инвазия в Украйна. Преговорите завършиха без успех.

Запитан за перспективите за членство в НАТО за Украйна, Столтенберг каза, че зависи от Киев. "Украйна трябва да реши дали се стреми към членство или не. И тогава в края на деня 30 съюзници ще вземат решение по въпроса за членството", каза той.

В интервю, излъчено по ABC News, Зеленски каза, че вече не настоява Украйна да стане член на НАТО - деликатен въпрос, който беше една от причините Русия да нахлуе в Украйна.

"Ние уважаваме украинското решение, независимо дали кандидатстват или не за членство. Това е тяхно суверенно решение", каза Столтенберг. "Проблемът е, че Русия не зачита този суверенитет. Те използват военна сила срещу независима суверенна нация, защото не харесват решенията им", казва още ръководителят на Алианса.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitter и Telegram - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС