Приборът "Liulin-SET" ще мери радиацията в МКС

През последните 10 години на Международната комическа станция бяха отглеждани цветя. Беше сниман игрален филм. Бяха проведени хиляди научни експерименти. За да направи живота в станцията по-безопасен, на 19 февруари към нея полетя и български уред – Люлин СЕТ. Приборът е разработен в БАН и ще измерва радиацията.

„В момента се намира в американския сегмент. И се очаква неговото изнасяне извън станцията“, обясни проф. Цветан Дачев, който е ръководител на екипа, създал "Liulin-SET".

След шест месеца ще бъде върнат на Земята. Но Люлин СЕТ не е единственият български прибор, създаден в БАН и полетял в Космоса.

 „Този прибор беше два пъти в Космоса по година и половина. Ние правим измерване тук на ултравиолета“, каза още професорът.

До края на година се очаква още един апарат, разработен в Института по космически изследвания, да полети в орбита. Той ще поеме към Марс през септември, за да събере данни от Червената планета. И ще се завърне през март догодина.

Прибор, разработен от БАН, ще измерва радиацията на МКС (СНИМКИ)

„Това ни кара, разбира се, да се чувстваме горди, че ни търсят, та дори и за малките неща“, заяви проф. Георги Желев, директор на Института за космически изследвания.

Паралелно в БАН работят и по други проекти. Като например за създаването на меню за астронавти. Млечни продукти и плодове са само част от храните, които могат да бъдат консумирани в Космоса.

България е една от общо трите държави в целия свят, които произвеждат космическа храна.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.