Това решиха на извънредна среща на Алианса министрите на отбраната

На извънредна среща на НАТО министрите на отбраната обсъдиха нови стратегии за отблъскване на руските войски. Представителите заявиха, че ще продължат доставките на оръжия в Украйна дори това да се превърне в причина за още руски атаки. На срещата стана ясно и че НАТО планира изпращането на допълнителни войски и противоракетна отбрана, които да скрепят сигурността по източния фланг. Представителят на Киев съобщи, че страната ще очаква гаранции за сигурността и военна подкрепа от отделните държави-членки на Алианса. Генералният секретар Йенс Столтенберг предупреди, че действията на Русия ще имат дълготрайни последици върху сигурността на всички страни-членки.

„От началото на руската инвазия съюзниците в НАТО показаха силната си подкрепа към жителите на Украйна, украинското правителство и военните сили, като предоставяха военно оборудване, хуманитарна и финансова помощ, както и убежище за милиони бежанци. Днес е още по-важно да покажем подкрепата си за Украйна”, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

След срещата българския министър на отбраната обяви, че към момента в страната ни не се налага разполагане на повече военни сили на съюзниците.

„Ако кризата се развие по начин, в който има заплаха за България, има много конкретни разписани мерки за сериозно усилване на територията на България, което ще е в интерес и на  българските граждани. За момента това което правим е тази бойна група, която е в България и е под контрола на главнокомандващия на силите на НАТО в Европа, в която има мултинационален елемент и ще има принос и в него”, заяви министъра на отбраната Драгомир Заков.

Столтенберг представи на западните съюзници предложения за укрепване на източния фланг на Алианса. От Москва се очаква да оцени това като нарушение на Учредителния акт НАТО-Русия, съобщи ДПА, позовавайки се на дипломатически източници.

Подробности за предложенията все още не са предоставени. Източници на ДПА обаче отбелязват, че идеите на Столтенберг са в противоречие с някои разпоредби на Учредителния акт.

„Днес министрите на отбраната на НАТО възложиха на военните командири да изготвят планове за укрепване на източния фланг на Алианса след нахлуването на Русия в Украйна“, съобщи ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг. "На сушата новата ни позиция трябва да включва значително повече сили в източната част на Алианса, в по-висока степен на готовност, с повече предислоцирано оборудване и доставки", заяви Столтенберг пред репортери.

Ръководителят на НАТО заяви обаче, че Алиансът не планира да изпраща сили в Украйна, след като Полша го призова да разположи мироопазваща мисия.

"Призоваваме Русия, президента (Владимир) Путин да изтегли силите си, но нямаме планове за разполагане на войски на НАТО на място в Украйна", заяви Столтенберг след среща на министрите на отбраната на НАТО.

 

 

На 25 февруари Столтенберг заяви, че Учредителният акт "не функционира, защото една страна - Русия - го нарушава от години". Той заяви, че споразумението се основава на "ключови принципи, сред които са зачитането на териториалната цялост и суверенитета на всички страни, включително Украйна".

На 24 март ще се проведе извънредна среща на върха на Алианса.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Станимира Шикова